24. Listopad 2014.
Hkvrpp 14 vrhovec 1

U samostanu sestara Karmeličanik božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu održana je 21. i 22. listopada godišnja Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja je ove godine i izborna skupština. Na početku 46. plenarne skupštine pozdravne riječi uputio je o. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a. Predavanje na temu 'Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva' održao je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, koji je predvodio i euharistijsko slavlje.

 

U predavanju je biskup Semren govorio o pozivu na svetost na koje su posvećene osobe i svaki kršćanim pozvani. Govorio je o tome na temelju crkvenih dokumenata, posebice Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen Gentium. Biskup je prikazao okvire i povijest nastanka ove Konstitucije s posebnim naglaskom na redovništvo. Nakon predavanja redovnici i redovnice upustili su se u raspravu s biskupom Semrenom koji je u ovoj prigodi predstavio i govorio o logu Godine posvećenog života kako ga je nedavno predstavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

 

U homiliji se biskup Semren kroz Poslanicu Efežanima osvrnuo na neizmjernu važnost življenja zajedništva u pripadnosti Kristu koje je nasušno važno za redovništvo.

 

Na kraju misnog slavlja o. Vinko se zahvalio biskupu Semrenu na sudjelovanju na izbornoj skupštini koja se događa mjesec dana prije otvorenja Godine posvećenog života. Zahvalio se na izlaganju i iskrenim i otvorenim riječima u diskusiji. Potom je poručio biskupu da redovništvo u Hrvatskoj moli za Crkvu u Bosni i Hercegovini, njega i njegovu službu koja vjerujemo nije laka u okruženju u kojemu Banjalučka biskupija živi. Potom se biskup zahvalio Bogu i redovnicima i redovnicama za ovaj susret zajedništva kojim je obogaćen. “Želim Vam da izaberete novu u pravu koja će služiti u vremenu koje nije lako” poručio je biskup te zatražio pomoć Majke Marije izmolivši Anđeo Gospodnji. 

 

U popodnevnom radu sjednice, nakon izvješća predsjednika HKVRPP-a o radu Konferencije, članovi i članice HKVRPP birali su novoga predsjednika i članova predsjedništva HKVRPP-a.

 

Za predsjednika HKVRPP-a izabran je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, a za potpredsjednicu s. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

 

Izabrani su i članovi Vijeća HKVRPP-a:

- o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije

- o. Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije

- s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica sestara dominikanki

- s. Ružica Barić, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješnog začeća

 

Prvi radni dan završio je molitvom Večernje.

U srijedu, 22. listopada, na programu rada Konferencije je bio pozdrav novoizabranog Predsjednika/ce HKVRPP-a i imenovanje voditelja i članova Povjerenstava uz osvrt i sugestije dosadašnjih voditelja o radu u proteklom razdoblju, te razgovor o postojećim i možebitnim novim projektima Konferencije.

 

Na završetku rada Konferencije riječi pozdrava uputio je mons. Alessandra D'Errica, apostolski nuncij u RH, koji je predvodio euharistijsko slavlje.

  Povratak na sve Vijesti