24. Listopad 2014.
Učenice Hrvatskog učiteljskog konvikta u Remetama

Vrt u samostanu sestara Naše Gospe na Bukovačkoj, koji uređuje sestra Samuela Premužić, pokazuje svoje najljepše lice u mjesecu svibnju. Zbog toga je naš posjet Remetama bio planiran baš tada. Ali, velike poplave koje su zahvatile Slavoniju, osobito Gunju u kojoj sestre Naše Gospe imaju kuću, spriječile su naše namjere.

Ipak naš dogovor nije propao, jer je listopad sa sobom donio njegovo ostvarenje. Nas desetak učenica Hrvatskog učiteljskog konvikta, u pratnji odgajateljica, 20. listopada, posljednjeg toplog dana babljeg ljeta, našle smo se u Remetama. Ljubazne sestre, na čelu sa s. Stankom Oršolić, s. Samuelom Premužić i s. Margaretom Jurić, pokazale su nam njegovan vrt s ribnjakom i kapelicu na vrhu kuće. Nakon kratke molitve, sestra Samuela nas je uzela u svoje zlatne ruke i začas smo i mi postale umjetnice. Ispod naših prstiju oblikovali su se papirnati anđeli koje smo za uspomenu odnijele kući.

U povratku razgledale smo svetište Majke Božje Remetske, koja nosi naslov Advocata Croatiae. O crkvi i karmelićanskom samostanu govorio nam je otac Antonio Mario Čirko, župnik.

Noseći lijepe dojmove, u automobilu smo pjevale sve do Doma. Nadamo se da će biti još lijepih susreta poput ovog i da ćemo vidjeti vrt u Remetama i u proljetnom ruhu.

Simona Brlić- Kukoleča, Hrvatski učiteljski konvikt, Zagreb

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti