22. Prosinac 2018.
Vrbovec2

Biskup Vjekoslav Huzjak: U ljudima kojima služite nalazite Krista

U Caritasovoj kući za starije i nemoćne osobe »Sv. Kamilo de Lellis« u Vrbovcu je na svečan način obilježen Dan obitelji. To je tradicionalna manifestacija koja se održava krajem kalendarske godine za korisnike i njihove članove obitelji.

Svečanosti su nazočili mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije i ravnatelj Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Josip Stipančević.

Mons. dr. Vjekoslav Huzjak obraćajući se nazočnima istakao je kako su zaposlenici, korisnici i njihove obitelji u Caritasovoj kući jedna velika obitelj u koju je utkana ogromna ljubav. Naglasio je kako zaposlenici u Caritasovoj kući u ljudima kojima služe nalaze Krista.

Nazočne je pozdravio i preč. Josip Stipančević, ravnatelj CBKB i uputio božićnu čestitku.

U prigodnom programu sudjelovao je zbor korisnika i zaposlenika Caritasove kuće koje je uvježbala sr Manuela Vuljanković, glavna medicinska sestra i fizioterapeut Stefan Zadravec, a oboje su izveli duet – pjesmu »Sretan Božić svakome« te sa zborom otpjevali nekoliko prigodnih božićnih pjesama.

Nadalje je nazočne plesovima Moslavine i narodnim pjesmama uveselila folklorna skupina korisnika i zaposlenika Caritasove kuće uz pratnju tamburaša HKUD-a „Petar Zrinski“ iz Vrbovca, a folkloraše je uvježbala glavna kuharica Snježana Horvatić. Igrokaz »Lijek za srce« autora Stjepana Lice izveli su korisnica Dragica Belobrk, zaposlenica Valentina Antolić, medicinska sestre i učenica 7. razreda I. OŠ Vrbovec, Mihaela Vuljanković, a uvježbala ih je Marija Baturina, radna terapeutkinja.

S. Stanka Oršolić, voditeljica Caritasove kuće je predstavila jednogodišnji rad u Caritasovoj kući u prezentaciji naslovljenoj: »Retrospektiva u Caritasovoj kući: Stvari su oko mene duboko sadržajne«. Nazočni su imali priliku više saznati o tome na koji način funkcionira Caritasova kuća obzirom na njeno ustrojstvo, misiju, viziju, vrijednosti, ciljeve, dionike, također vidjeti strukturu korisnika obzirom na dob, spol, vrstu njege i pokretnosti te kapacitet popunjenosti. Kapacitet je 148 korisnika (od čega je rješenjem CZSS-a moguće smjestiti 38 korisnika) a trenutno je smješteno 127 korisnika (najviše je polupokretnih korisnika, a od demencija je ukupno oboljelih 23, od čega najviše s Alzheimerovom demencijom).

Predočena je i SWOT (snage, slabosti, prilike i prijetnje) analiza stanja u Caritasovoj kući. Retrospektivno uz fotografije prikazana su različita događanja ostvarena od proslave zadnjeg Dana obitelji kao prošlogodišnji Dan obitelji, mjesečna slavlja rođendana korisnika i zaposlenika, prigodne aktivnosti i događaji koji se obilježavaju (koncerti, međudomski susreti, filmski susreti, kreativne radionice, izleti, hodočašća, duhovni susreti, posjeti muzejima i manifestacijama, edukacija osoblja) te nabrojeni svi suradnici ( volonteri pojedinci, skupine, članovi udruga). Ostvarena je suradnja s volonterkama iz Marijine legije i učenicima II. OŠ Vrbovec koji redovito posjećuju i provode vrijeme s korisnicima kao dio projekta »Uljepšaj mi dan«.

S. Oršolić je nazočnima uputila i Božićnu čestitku sročenu u pabirke kristologije teologa Hansa Ursa von Balthasara i koncept: putem ljubavi, Riječ je tijelom postala univerzalna konkretnost za nas. Time je svima poželjela da putem ljubavi, koji je jedini vjerodostojni hod, kojim Bog iskazuje konkretnu ljubav nama dajući nam Isusa Krista – Riječ koja je tijelom postala, Bog nas učini otvorenijima za suživot s drugima.

Dragan Vicković, Stanka Oršolić

http://prigorski.hr/caritasovoj-kuci-starije-nemocne-osobe-sv-kamilo-de-lellis-vrbovcu-svecano-obiljezen-dan-obitelji/?fbclid=IwAR3rjeUkf8962UZhV5sqFnzgVPKJ0enEQXjgboSqPqWH5eRPr2hyyhaSpVU

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti