22. Prosinac 2018.
Img 6972

Svaka sestra je Božji dar Crkvi i redovničkoj zajednici!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u petak 21. prosinca 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu na predbožićnom susretu s predstavnicama redovničkih zajednica koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije.

U ime okupljenih sestara, Kardinala je pozdravila i izrekla čestitku sestra Ksenija Leko, provincijalna glavarica Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije riječima: "Promatrajući sadašnjost u kojoj živimo, a koja vapi za uzorima, za osobama za kojima bismo mogli poći i hodati i stojeći ovdje pred vama iskreno mogu ponovno reći: uzoriti. U korijenu te riječi stoji uzor i vjerujem da mogu reći ne samo u svoje ime nego i u ime ovdje prisutnih redovnica da ste nam uzor u vremenu u kojem živimo. Znali ste reći kad bi mnogi rado prešutjeli, znali ste istupiti, kad bi mnogi odstupili, znali ste ostati stajati kad bi mnogi pali, znali ste reći istinu kad bi oni koji su vas slušali radije čuli laž. Vjerujem da vam je u tome veliki uzor blaženi kardinal Alojzije Stepinac kojeg ste na hodočašću ove godine u Krašiću o 20. obljetnici njegove beatifikacije stavili kao siguran oslonac i kompas hrvatskom društvu. Hvala vam što ste na tom svetom tlu molili i za nas redovnice. Po završetku pohoda 'Ad limina apostolorum' u bazilici sv. Marije Velike na istom mjestu gdje je nekoć klečao i naš blaženi kardinal Stepinac, vi ste, osjećajući njegovu prisutnost, zajedno s njime molili Gospodina 'da po zagovoru Blažene Djevice Marije čuva Crkvu i posebno naš narod.' Na tom svetom mjestu posvećenom Službenici Gospodnjoj molili ste i za sve nas da pozornije slušamo njene riječi i da poput nje služimo, jer kako tada rekoste: 'Radost Crkve je u služenju bližnjemu.' Budući da ste Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije povjerili zagovoru našeg blaženog kardinala Alojzija Stepinca, vjerujemo da je on pratio svaki korak njenog puta i sretno je doveo njenom završetku, koji nije kraj nego početak nečeg novog, početak obnove na koji nas papa Franjo neprestano potiče. Vjerujemo da sada slijedi razdoblje za našu Zagrebačku Crkvu u kojoj će Gospodin po vama i vašoj apostolskoj hrabrosti, evanđeoskoj poniznosti i molitvi učiniti nešto novo. Mi, kao redovnice koje pripadamo Crkvi kojoj ste vi pastir, obećajemo da ćemo vas svakodnevno pratiti svojim molitvama i žrtvama. Neka vam Novorođeni u ove svete dane donese mir i radost koji neka vas prate kroz sve dane ove godine koja je pred nama. Sretan vam Božić!"

Zahvaljujući na riječima čestitke Kardinal je na početku obraćanja rekao kako je lijepo biti među svojima, kako je lijepo znati da čvjek nije sam, kako ta spoznaja daje snagu i hrabrost za život. Govoreći o Božiću, rekao je kako je on uvijek nov, kao što je i Bog uvijek nov i uvijek nam dolazi na nov način.

Nadovezujući se na pozdravne riječi s. Leko, Kardinal je iznio iskustvo sa susreta u Kongregaciji za biskupe s prefektom kardinalom Marcom Ouelletom koji je primijetio trend opadanja broja redovnica. "To pitanje iznosim i ovdje pred vas. Znam da ga i vi jednako osjećate. To pitanje - što učiniti - dotiče se jednako svih nas u Crkvi, jer se ne odnosi samo na redovništvo, nego ono ukazuje na jedan proces koji zahvaća cijelu Crkvu i potiče nas da još jače dolazimo pred našeg Oca Nebeskog tražeći Ga pomoć", rekao je Kardinal. 

U nastavku govora Kardinal se osvrnuo na završetak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije izrazivši nadu da će intenzivan rad na oblikovanju postsinodalnog dokumenta biti završen tijekom predstojeće godine. Sestrama je iznio prijedlog da, kao što je u ovoj godini organizirano hodočašće svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Krašić, da se tako organizira u korizmenom vremenu hodočašće redovnica.

Istaknuvši da je svaka redovnica Božji dar Crkvi i redovničkoj zajednici, Kardinal je okupljenim predstavnicama i poglavaricama redovničkih zajednica rekao kako nam upravo ta svijest o darovanosti bude polazište u građenju međusobnih odnosa.

"Vremena su izazovna. Doživljavamo velike promjene. Nešto što prije nismo ni mogli pomisliti da će se događati, biti dovedeno u pitanje u društvu, događa se pred našim očima i stavlja nas ponekad u stanje zbunjenosti, obeshrabrenosti, no sve to ne smije nas pokolebati, niti smojemo posustati. Naprotiv, gledajmo uvijek naprijed s pouzdanjem u Boga tražeći nove načine kako činiti dobro, kako svjedočiti Božju blizinu i vodstvo. Isus koji se rodio kako bi nam pokazao put, svojim cijelim životom ukazuje na tu povezanost s Bogom Ocem. Imamo Boga Oca na Nebesima. Čovjek pripada Bogu i treba svakog dana svog života živjeti tu pripadnost. To nam na osobit način svjedoči naš blaženik Alojzije Stepinac. On se posvema predao Bogu. To i vama od srca želim - da slijedite Isusa u predanju i pouzdanju u Boga Oca", zaključio je svoje obraćanje i čestitku kardinal Bozanić. 

http://www.redovnistvo.hr/vijesti-hkvrpp/novosti/predbozicni-susret-zagrebackog-nadbiskupa-kardinala-josipa-bozanica-s-redov 

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupij 
Objavljeno: 21. 12. 2018 - 14:16 

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti