14. Lipanj 2015.
Presveto Srce Isusovo proslavljeno u osječkoj Retfali

Osijek, (IKA) - Osječka župa Uzvišenja svetog Križa i ove je godine 12. lipnja nastavila tradiciju slavljenja svetkovine Presvetog Srca Isusovog uz molitvu i večernju misu na otvorenom uz zavjetnu kapelicu posvećenu Presvetom Srcu Isusovom 1936. godine, smještenu uz raskrižje Psunjske i Čvrsničke ulice u Retfali.

 

Svetkovanje je započelo jutarnjom misom u crkvi, a navečer nastavljeno uz procesiju najmlađih župljana do kapelice i prigodni recital 19 djece. „Među lipama ovim već 20 godina svatko traži hlad jer na misno slavlje dolazi i star i mlad. Kapelice ovakve više se ne prave, danas se u crkvama mise slave. Zato treba čuvati ovo naše blago, kao što se čuvaju i svi drugi običaji nama dragi, ali vjera je ona najpreča koja mora među nama ostati. Blješti ova kapelica u svom sjaju, ne kao dukat što ga baka čuva jer kapelica ima nešto više od vanjske ljepote. To je izvor Božanskog milosrđa i dobrote", poručila su djeca uoči početka mise u recitalu s tekstom župljanke Blanke Kundakčić.

 

Tijekom proteklih deset godina slavlje je predvodio i propovijedao gostujući svećenik te je ugošćen dr. Josip Bošnjaković, teolog i psiholog u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u nadbiskupijskom Vikarijatu te viši asistent na KBF-u u Đakovu.

 

Dr. Bošnjaković je u propovijedi istaknuo kako se vjernik nadahnjuje, časti i slavi Srce Isusovo, a istovremeno valja posvijestiti da je Crkva rođena iz ljubavi, iz Kristova Srca te kako su mnogi doživjeli Božju ljubav, no na nama je tu ljubav primijeniti. Govoreći o osloboditeljskoj Kristovoj ljubavi, propovjednik je rekao: „Ne trebamo se bojati gatanja, vračanja, zapisa i koječega zato što smo po Kristu oslobođeni i ništa ne može biti jako kao ljubav koja nas je oslobodila, potekla iz njegova srca. Nadahnuti evanđeoskim čitanjima možemo Bogu i jedni drugima otvoriti više srca, biti kruh za druge i srce jednih za druge".

 

Svetkovanje na otvorenom i ove je godine organizirao bračni par Stjepan i Katica Đukić. Na misi su koncelebrirali župnik Pavo Vukovac i župni vikar Ivan Stipić te je naposljetku župnik zaključio: „U Evanđelju se izrijekom ne spominje Srce Isusovo, no cijelo je Evanđelje govor Božjega srca – od utjelovljenja do smrti na križu, govor Božje ljubavi prema nama. Neka i naš život bude govor ljubavi takav da ljubav i prijateljstvo budu slični Božjoj ljubavi i da prolazimo zemljom čineći dobro kao što je Isus činio".

 

Djeca su cvijećem darivala svećenike i s. Evicu Sočković koja je na klavijaturama uz pjevanje župnoga zbora animirala liturgijsko slavlje.

  Povratak na sve Vijesti