29. Lipanj 2015.

BREZNICA ĐAKOVAČKA (TU) - Zagrebački glazbeni ansambl Collegium pro musica sacra gostovao je u subotu, 27. lipnja u Karmelu sv. Josipa u Brezici Đakovačkoj. U jubilarnoj terezijanskoj godini vrhunskom izvedbom djela klasične kršćanske glazbene baštine tijekom euharistijskog slavlja, a potom prigodnim koncertom, pod ravnanjem s. Cecilije Pleša, umjetničke voditeljice ansambla, Collegium je obdario zajednicu sestara karmelićanki i okupljene prijatelje Karmela izuzetnim glazbenim doživljajem.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je preč. Stjepan Maroslavac u zajedništvu s vlč. Andrijom Đakovićem i vlč. Markom Milinkovićem, a prisutan je i vlč. David Sluganović. Predslavitelj je u pozdravnim riječima izrazio dobrodošlicu članovima ansambla Collegium pro musica sacra i radost što ima priliku predvoditi svečanu euharistiju prigodom tog velikog događaja prisjetivši se 70-ih godina prošloga stoljeća kada je kao sjemeništarac na Šalati prvi puta čuo za ansambl i prisustvovao njihovom koncertu. Govoreći o slavlju jubilarnih godina u Starom zavjetu, preč. Stjepan rekao je da je „kršćanska glazba stara koliko i kršćansko bogoslužje“. „Je li Isus pjevao?“, zapitao se propovjednik, te navodeći tumačenje biblijskih egzegeta zaključio da zasigurno jest „u nazaretskoj sinagogi, dok je naviještao tekst Izaije proroka: Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza (Lk 4,16-22) i na posljednjoj večeri s učenicima: Otpjevavši hvalospjeve, zaputiše se prema Maslinskoj gori (Mk 14, 26).“ Promišljajući potom o značenju kršćanske glazbe u kontekstu jubilejskih proslava - 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, 200. obljetnice smrti biskupa Antuna Mandića te 200. obljetnica rođenja i 110. obljetnici smrti biskupa J. J. Strossmayera, propovjednik je istaknuo mjesto i ulogu tih velikana duha, njihov trag u povijesti i utjecaj na naše vrijeme.

 

Iz bogate riznice dragocjene hrvatske sakralne glazbene baštine Collegium je za euharistijsko slavlje izabrao: Misu gregorijanskog napjeva iz franjevačkog samostana na Košljunu (1709.), skladbe: Majci Božjoj Kamenitih vrati (Matija Ivšić), Pripjevni psalma 112. (Anđelko Klobučar) u izvedbi solista Seada Ivana Muhamedagića, Od raja Spasu milije bi tijelo Djeve blažene (Stanislav Preprek), Veliča (izmjenično gregorijanski koral i višeglasje). Zahvalnost glazbenicima za sjajnu a capella izvedbu napjeva gregorijanskih korala, kao i ostalih skladbi, u koncertnom dijelu programa: Credo iz koralne mise s Košljuna,: O, Isuse, nebesa sjaj (Matija Ivšić),: Sicut cervus desiderat (G. P. da Palestrina), Alma Redemptoris Mater, Regina coeli laetare (Gregor Aichinger), alleluia, Totus tuus, sum Maria (Marco Frisina), Salve Regina - publika je izrazila oduševljenim pljeskom. Nakon završnog euharistijskog blagoslova preč. Stjepan Maroslavac, dičnom zboru u znak zahvalnosti za ovaj nesvakidašnji glazbeni događaj kao uspomenu na ovaj nastup darovao je Litanijar i monografiju o zvonima Slava glasu nebeskom koje je sam uredio.

 

Majka Ljiljana, poglavarica samostana, srdačno je zahvalila preč. Stjepanu „za predvođenje euharistijskog slavlja i prekrasnu propovijed, za sve godine neumornog i vjernog služenja zajednici sestara kroz navještaj Radosne vijesti i lomljenje Kruha života“ te mu uručila prigodan dar - svijeću s euharistijskim motivom i biografiju svete Terezije Avilske.

Također je zahvalila s. Ceciliji Pleša, umjetničkoj voditeljici zbora za „sav trud uložen u organizaciju ovog koncerta, za srcu i dušu te stručnost kojom vodi ovaj zbor“. Zahvalila je također svim izvođačima te istaknula da su srca sestara i svih nazočnih dirnuta ljepotom glazbe, ljepotom Božjom u njihovom pjevanju te izrazila uvjerenje „da smo se svi po ljepoti ove glazbe približili Gospodinu i još više Njegovoj Majci“. U znak zahvalnosti s. Ceciliji darovala je ukrašenu svijeću s likom svete Majke Terezije i izrekom „Solo Dios basta“ . Nakon zajedničkog fotografiranja za članove Collegiuma i njihove prijatelje u dvorani ispod crkve sestre karmelićanke pripremile su agape, a potom je slijedio susret sa sestrama u samostanskoj govornici.

 

s. Terezita Kalinić

Pogledajte galeriju slika
  Povratak na sve Vijesti