11. Travanj 2014.
Stanka-marija-jelena

Unutar prekograničnog projekta koji je financirala EU-IPA program, Ekumenska inicijativa žena (Omiš, Hrvatska) u partnerstvu sa udrugom Li-Woman (Livno, Bosna i Hercegovina) su organizirale trodnevnu konferenciju od 4. do 6. travnja 2014. godine u Omišu s ciljem međusobnog upoznavanja i zbližavanja, podjele znanja, vještina i iskustava, traženja mogućnosti zajedničkih projekata, suradnje, partnerstva među udrugama:

- Udruženje za pravnu i psihološku pomoć ženama IMPULS (Bugojno, Bosna i Hercegovina),

- Projekt građanske demokratske inicijative - PGDI (Beli Manastir, Hrvatska),

- Medijacijski centar „MSvijet“ (Osijek, Hrvatska),

- LUČ za dijalog i nenasilje (Berak, Hrvatska),

- Udruženje žena za međureligijski dijalog u porodici i društvu „Mozaik“ (Visoko, BiH),

- Gruaja fermere (Orahovac, Kosovo),

- Sindikalno udruženje član Makedonsko žensko lobi,

- Evropsko žensko lobi (Skopje, Makedonija),

- Organizacija za zenite na opstina Sveti Nikole (Sveti Nikole, Makedonija),

- SOZM – Nacionalni savjet za rodova ravnopravnost (Skopje, Makedonija),

- UŽ „Seka“ Goražde (Goražde, BiH),

- udruga Vještine (Opatija, Hrvatska),

- Centar za regionalizam – Igmanska inicijativa(Forum mladih) (Novi Sad, Srbija),

- Udruženje „Žene to mogu“ Banja Luka (Banja Luka, BiH),

- Romski centar za žene i decu Daje (Beograd, Srbija),

- Akademija za religijske studije MARS (Sarajevo, BiH),

- NVO Ženska alternativa Sombor (Sombor, Srbija),

- Udruženje mladih za razvoj „Vizionar“ (Bugojno, BiH),

- GUŽ „Duvanjke“ (Tomislavgrad, BiH),

- Omladinski odbor za obrazovanje (Beograd, Srbija),

- Udruga roditelja djece sa smetnjama u razvoju Koraci Livno (Livno, BiH),

- Ženske studije i istraživanja, Novi Sad (Novi Sad, Srbija),

- ESWTR-CS Europsko društvo žena u teološkom istraživanju – Hrvatska sekcija (Zagreb, Hrvatska),

- Udruženje za dijalog u porodici i društvu Mali Koraci (Sarajevo, BiH),

- Udružene Žene juga (Pirot, Srbija),

- O. Ž. Kumanovka (Kumanovo, Makedonija),

- Katolička obiteljska udruga „Milosrdno srce“ (Travnik, BiH),

- Romani cikna (Kruševac, Srbija),

- RAND Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (Sesvete, Hrvatska),

- SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica (Podgorica, Crna Gora),

- UG „Svet reči“ (Velika Plana, Srbija).

Konferenciju su ispreplele raznorazne vježbe s ciljem što boljeg međusobnog neposrednog upoznavanja. Tako pri samom dolasku u Omiš, u hotel „Plaža“, gdje smo bile smještene i gdje se Konferencija održala, pri registraciji smo fotografirane s papirićem u ruci na kojem smo imale zadatak napisati neka naša očekivanja na Konferenciji, a zadnjeg dana je to bilo prikazano i iskorišteno za evaluaciju.

Također smo imale vježbu upoznavanja tako što smo predstavljale jedna drugu iz različitih zemalja ili udruga odgovarajući na zadana pitanja. Uz to smo dobile i cvijetak s trima laticama u koji smo trebale upisati svoje dojmove i zapažanja pojedinog dana. Vježbom „Stilovi ponašanja: agresivno, pasivno i asertivno“ željelo se prikazati iz tri različita dijaloga i situacije naše naučene obrasce ponašanja koje je gđa Jasminka Borković analizirala i o kojima smo razgovarale. Vježbom izračuna jednog primjera zarade se ustanovilo naše slabo razumijevanje financijskih problema o kojima je potrebno više učiti. Julianne Funk i Danka Zelić su uz pjesmu i pokrete pokazale kako možemo jedna drugu darivati, dajući i primajući, dijeliti mir i živjeti u miru.

Kazališna skupina iz Omiša „Mali princ“ je izvela igrokaz „Odabir partnera“ u kojoj je djevojka na slijepo birala partnera, a njezin odabir je bio neuspješan jer je o toj osobi na temelju postavljanja pitanja i saznavši odgovore stekla krivi dojam. To je bio i uvod u temu „Što je važno u odabiru partnera (među organizacijama i sektorima)“, a o kojoj je govorio g. Milan Bijelić iz udruge MI, ističući probleme partnerstva, stereotipe o sektorima, razumijevanje partnerstva, prijedlozi i načela o uspješnom partnerstvu. Sudionice su se tijekom izlaganja uključivale u raspravu kod pojedinih pitanja ili nejasnoća ili problema s kojima su se susretale ili svjedočeći o pozitivnim primjerima uspješnog partnerstva.

U kratkom smo filmu-priči o stvarima koje želimo promijeniti i o ženama koje mijenjaju svijet bile motivirane uključiti se u rad u skupinama raspoređenim po državama: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i miješana skupina (Kosovo, Crna Gora, Makedonija). Svaka skupina je trebala iznijeti probleme s kojima se susreće, prepoznati ih i ponuditi rješenje ili izreći svoj doprinos radom u pojedinoj udruzi. Na plakate smo ispisivale probleme i svoj doprinos u rješavanju i to iznijele svim sudionicama.

Gđa Amra Pandžo nas je u svoju temu uvela zanimljivim plesom, a govorila je o temi „Žene i bazični mirovni procesi: mobilnost i razmjena“, zaključila da je kroz mirotvorstvo i mobilnost moguće nadilaziti ideologije u koje upadamo i koji nam priječe izlaz, koje su kao zidovi koji nas dijele od zbližavanja i uvažavanja jedni drugih, a da je sustav potrebno oživotvoriti i osloboditi se osjećaja krivnje koji nam se nameće. Svoja promišljanja je slikovito usporedila prigodnim fotografijama i citatima iz Kurana i Biblije. O „Ženskim ljudskim pravima“ je kroz citate i anegdote govorila gđa Jasminka Borković.

Prekogranični sajam udruga se odvijao na terasi hotela „Plaža“, gdje su nastupili pjevajući i plešući odrasli, djevojčice i dječaci iz KUD-a Drvar (BiH) i iz Udruge za očuvanje hrvatskog folklora Omiš, a svoje rukotvorine je izložilo 18 udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije i Hercegbosanske županije.

Gđa Carolyn Boyd Tomasović nas je uvela u temu financiranja, o kojoj je govorila Dana Jurman Jakus, iz udruge MI, ukazujući na trenutačne prilike za financiranje u regiji. O prekograničnoj suradnji kao prilici za međukulturni dijalog je govorila Jadranka Miličević. O memorandumu o suradnji je govorila Željana Buntić-Pejaković, nabrajajući preduvjete, vrste i metode za suradnju kao najbolji put za realizaciju dobre suradnje. Za metode suradnje je svaka organizacija dobila zadatak označiti svoju metodu i onu koju bi u budućnosti željela ostvariti.

Na ovoj trodnevnoj Konferenciji smo imale prigodu slobodno izraziti svoja mišljenja i stavove, vrednovati pojedine dijelove programa, poželjeti promjene, upoznati rad pojedinih udruga, izmijeniti iskustva, kontakte, steći nove prijateljice i partnerice, planirati nove zajedničke projekte, skupljati ideje za dalje. Ugodnoj atmosferi je pridonijelo lijepo vrijeme, blizina mora, organizatorice Konferencije, gostoljublje osoblja hotela „Plaža“ i Omiš.

Svima koji su mi omogućili odlazak na ovu za me vrlo korisnu i plodonosnu Konferenciju, od srca zahvaljujem.

s. Stanka Oršolić

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti