3. Travanj 2014.
Kard1

Tradicionalni korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama održan je u četvrtak, 3. travnja 2014. godine u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, u Zagrebu. 
Susretom, koji je započeo molitvom Večernje, moderirala je s. Jasna Lučić, dopredsjednica Hrvatske konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), koja je i uputila riječ pozdrava kardinalu Bozaniću i okupljenim redovnicama.
U svom pozdravu zahvalila je Kardinalu na potpori koju kao nadbiskup pruža redovništvu i redovnicama u njihovim poslanjima.

Na početku svog obraćanja okupljenim redovnicama, Kardinal je podsjetio na prošlu, 2013. godinu kada se zbog odreknuća pape Benedikta XVI. i kasnije izbora novog pape Franje, nije održao korizmeni susret s redovnicama, navevši kako je izbor pape Franje Božji dar za Crkvu.

„Ja sam večeras ovdje s vama kao vaš nadbiskup, u prvom redu da vam odam priznanje za svjedočenje što ga vršite u Crkvi, u našem društvu i u svijetu. Zahvalu za vašu službu, prisutnost, za vaš dar našoj Crkvi u hrvatskom narodu, našoj Crkvi u gradu Zagrebu.“ – rekao je kardinal Bozanić.
Osvrnuo se zatim na prvu encikliku pape Franje – Svjetlo vjere (Lumen fidei), ističući njezino bogatstvo sadržaja za život vjernika. Svoje daljnje izlaganje, Kardinal je nastavio predstavljanjem Apostolske pobudnice pape Franje - Radost evanđelja (Evangelii gaudium).

Po Kardinalovom izlaganju, uslijedila je rasprava u kojoj su redovnice postavile nekoliko pitanja i iznijele svoja razmišljanja o redovništvu i izazovima redovničkih poslanja.
Kardinal je istaknuo da poslanje jedne redovnice ne prestaje njezinom mogućnošću za rad u nekom specifičnom zvanju ili obliku rada, nego se ono nastavlja do kraja života kroz molitvu i svjedočenje prisutnosti Boga u životu čovjeka, osobito u nemoći.

Na kraju rasprave, Kardinalu je s. Martina Koprivnjak, članica Vijeća HKVRPP-a  i vrhovna glavarica Družbe sestara Naše Gospe, izrekla uskrsnu čestitku u ime redovnica istaknuvši : „Raduje nas najava da će 2015. godina biti Godina posvećenog života čiji je početak predviđen za 21. studenoga ove godine.

Njeni ciljevi: 'Sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti', 's nadom prigrliti budućnost' i 'sa strašću živjeti sadašnjost', traže i od nas redovnik/ca u Hrvatskoj pronalaženje vlastitih načina kako ćemo osvježiti življenje posvećenosti u današnjem svijetu i u Crkvi. Uzdamo se da ćete nam i Vi, uzoriti gospodine Kardinale, pomoći kroz radna tijela HBK da se što bolje uključimo u obilježavanje te Godine na planu opće Crkve, ali i Crkve u Hrvata.“
Na kraju svojeg obraćanja, s. Martina je Kardinalu uputila i čestitku prigodom skore 25. obljetnice biskupskog ređenja.

Kardinal je na kraju susreta još jednom okupljenim redovnicama zahvalio na daru susreta zazvavši na sve Božji blagoslov.

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti