5. Veljača 2015.
Sestra-martina

Četvrtog Stepinčevog dana, 4. veljače 2015. godine, jednosatni duhovni program u župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, prije mise vodile su časne sestre Naše Gospe iz Zagreba. Četiri sestre, s. Justina, s. Nada i s. Stanka, predvođene s. Martinom došle su nam kao svjedočanstvo, ali i poticaj, te su nam u svojem duhovnom programu pripremile bogate sadržaje.

 

Na početku programa župnik Krunoslav Pačalat pozdravio je vjernike i najavio program časnih sestara. Na početku programa sestre su okupljenim vjernicima pustile video spot redovničke himne Hvala redovnika koju su brojni hrvatski redovnici snimili uoči proglašenja Godine posvećenoga života na općem crkvenom planu. U par minuta himne vjernici su imali prilike vidjeti brojne redovnike, neke koji su već posjetili našu župu, a i neke koji će je tek posjetiti.

 

Nakon glazbenog uvoda s. Martina u kratkoj je prezentaciji predstavila red časnih sestara Naše Gospe kojima je geslo: „Svima koristiti – nikome ne škoditi“. Kao uvod sestra je ispričala nekoliko povijesnih podataka: „Sv. Petar Fourier je 1597. godine sa bl. Majkom Alix le Clerc u Francuskoj je osnovao Kongregaciju Naše Gospe – Kanonikinje svetog Augustina, redovničku družbu koja se «posvetila siromašnim djevojčicama i djevojkama, učeći ih čitati, pisati, računati, crtati, pjevati i plesati, tumačeći im temelje kršćanskog nauka, čestitog života i kućne higijene. Odgoj je ono po čemu su sestre ovo što jesu, a snaga kojom to čine jest ljubav prema Kristu Gospodinu. U svim poslovima koje vršimo kako u našim zajednicama, tako i izvan njih: na fakultetu, u školi, na župi, u uredu, u službi naših zajednica, želja nam je «činiti svako moguće dobro», kako je to prvim sestrama Naše Gospe preporučio sv. Petar Fourier, odgajati i promicati kulturu srca i duha.“

 

Sestra Martina naglasila je kako po karizmi reda sestre djeluju prvenstveno kao odgojiteljice, ali djeluju i u misijskim područjima, kao medicinske sestre... u brojnim djelatnostima gdje su potrebne. I ovaj red ima poveznicu sa našim blaženikom Alojzijem Stepincom. Naime, bl. Alojzije posredovao je prijenosu kuće Matice (generalne uprave) iz Subotice u Bačkoj u Zagreb, pa su tako sestre Naše Gospe ili sestre Notre Dame kako ih još zovu, došle u Zagreb. Nakon kratke prezentacije uslijedila su svjedočanstva ostalih sestara.

 

S. Justina prva je hrabro posvjedočila o svojem duhovnom pozivu. Mlada sestra iskreno je priznala kako se raduje susretu s vjernicima i kako je duboko u sebi osjetila poziv Božji da služi svima oko sebe, u tome joj je došla karizma sestara Naše Gospe i tako je otišla u samostan. Kao osoba posvećenoga života presretna je, ljubeći druge, ljubi samoga Boga.

 

Nakon nje svjedočila je s. Nada koja je ispričala jednu anegdotu iz svojega djetinjstva. Naime, njezina je baka puno molila za duhovna zvanja, pa tako i za zvanje njezinoga brata te je jednom prilikom rekla da će brat sigurno postati svećenik „ali od Nade nigdar časna sestra“. Iskreno je posvjedočila kako je uvijek bila vrckava, nestašna, ali je osjetila poziv i otišla u samostan. Ispričala je i svjedočanstvo iz ratnih vremena gdje se našla na ulici u Osijeku kada su počele svirati sirene, ali ju je Bog čuvao i eto ona do danas radosno svjedoči svoju pripadnost Bogu.

 

Na kraju na je svjedočila s. Stanka, mlada sestra koja je u samostanu osam godina. Uz svoje redovničko poslanje i sve obaveze koje ima, ona je trenutno na poslijediplomskom studiju i posebno se zalaže i sudjeluje u udruzi RENATE (Redovnice umrežene u borbi protiv trgovine ljudima) koja se bavi osvještavanjem trgovine ljudskim bićima i svođenja na ropstvo. Ove nedjelje (8. 2. 2015.) tako će biti prvi svjetski molitveni dan posvećen upravo ovoj nakani. Sestra je zauzeta u svojem znanstvenom radu, ali sa puno ljubavi živi život za druge.

 

Na kraju jednosatnog programa svi okupljeni vjernici zajedno sa sestrama izmolili su litanije bl. Alojziju Stepincu i molitvu za proglašenje svetim i na taj način smo svi bili duhovno spremni za početak svete mise. Na kraju svete mise župnik se zahvalio časnim sestrama darovavši im prigodan dar, fotografiju na platnu oltarne slike našeg blaženika Alojzija Stepinca.

 

Časna sestra Martina obratila se svim okupljenim vjernicima, zahvalila i rekla kako ona, ali i njezine sestre, nose ovaj susret duboko u svojemu srcu. Zamolila je da svi zajedno molimo za njih, a one će i moliti za sve nas. Ovim bogatim programom, punim divnih svjedočanstava, časne sestre Naše Gospe svima su nam bile na poticaj!

 

 

Anja Novak, www.zupa-astepinca-kc.hr

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti