3. Veljača 2015.

U Crkvi se 2. veljače, slavi blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu i Dan posvećenoga života. Tom prigodom papa Franjo predvodi večeras svetu misu u Bazilici svetoga Petra, na koju se, u razgovoru za našu radijsku postaju, osvrnuo kardinal João Braz de Aviz, pročelnik Zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života.

 

Vrlo smo sretni što Papa nastavlja tu tradiciju, te današnji blagdan Prikazanja Gospodinova, koji se podudara s Danom Bogu posvećenoga života, slavi s posvećenim osobama iz Rima, ali i za posvećene osobe u cijelomu svijetu – istaknuo je kardinal te dodao – To je trenutak kada možemo izbliza osjetiti osjećaje pape Franje za posvećeni život, a ove je godine to još istaknutije zbog Godine Bogu posvećenoga života koju je odredio. Sve to Crkvi, kao i posvećenim osobama u njoj, daje novu snagu, novu radost i sigurnost, za ovo vrijeme puno teškoćâ.

 

Osvrnuvši se potom na brojne aktivnosti, kardinal je Braz de Aviz posebno istaknuo prvi događaj nakon početka Godine posvećenoga života, odnosno ekumenski susret održan prošloga tjedna u Rimu. Riječ je o novom pothvatu jer do sada još nismo mislili da možemo zajedno s posvećenim osobama drugih Crkvi održati zajednički susret – napomenuo je kardinal. Rezultat koji smo osjetili bio je da se to zapravo već dugo željelo, te da shvaćamo da se velike škole duhovnosti, nazočne u raznim Crkvama, zapravo nalaze na istoj crti, hode u istom iskustvu Boga. Naš je duhovni život, nasljedovanje Isusa u posvećenom životu na razne načine, isprepleten, a to nam se učinilo vrlo plodnim; stoga je važno da tako nastavimo u budućnosti – istaknuo je pročelnik Zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života.

 

Što se pak tiče velikoga broja osoba koje napuštaju posvećeni život, kardinal je Braz de Aviz, oslanjajući se na riječi pape Franje, istaknuo tri stvari kojima valja posvetiti posebnu pozornost. Prvo je raspoznavanja zvanja. Valja se upitati je li to raspoznavanje učinjeno dobro, temeljito i zrelo, ili je površno – istaknuo je kardinal te dodao da valja voditi brigu o odluci, je li ona istinska ili se oslanja na neke druge razloge.

 

Drugo, Papa ističe važnost formacije – napomenuo je kardinal te dodao da se uočava kako u formaciju ne spada samo ona početna formacija posvećenih osoba, koja se može nazvati novicijatom, ili drugačije, ali to je – prema njegovim riječima – samo trenutak. Formaciju valja shvaćati kao trajnu formaciju, jer nije samo učitelj novakâ taj koji odgaja, nego i zajednica, sredina u kojoj se nalaze, društvo, pa i sredstva za komunikaciju. Trebamo stoga razmišljati o formaciji uz sve te utjecaje koji nas okružuju, i to kroz cijeli život. A tu spadaju i odgojitelji, koje ne treba smatrati već formiranim osobama, već osobama koje su uvijek u formaciji, koje traže tu formaciju, kao Isusovi učenici, kao oni koji nasljeduju neku karizmu, nekog utemeljitelja, utemeljiteljicu, i koji su otvoreni kulturi vremena – napomenuo je kardinal te istaknuo treću stvar o kojoj govori Papa, a to je otajstvo osobe. To je teže shvatiti – primijetio je kardinal – jer katkada se osoba očituje nakon mnogo vremena, i ponekad u dimenzijama koje ne poznajemo. Tada valja znati slušati i tu dimenziju, i pratiti ju iz blizine – istaknuo je na kraju pročelnik Zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života.

 

Tekst preuzet s internetske stranice Radio Vatikana

  Povratak na sve Vijesti