6. Svibanj 2014.
Dani Albe Vidakovića u Subotici

Dani Albe Vidakovića, u povodu 100. obljetnice rođenja i 50. obljetnice njegove smrti, održat će se u Subotici od 15. do 18. svibnja. U sklopu dana bit će održani znanstveni simpozij, koncerti i liturgijsko slavlje.

Otvorenje Međunarodnoga znanstvenog simpozija predviđeno je za četvrtak, 15. svibnja u 20 sati, kad će se u Velikoj vijećnici Gradske kuće prikazati film Petra Šarčevića "Zdravo, o moj anđele" o Albi Vidakoviću. Također, te večeri će se moći čuti reprodukcija audio zapisa skladbe Albe Vidakovića "Allegro sherzando" za orkestar, iz arhiva Radio Beograda iz 1952. godine.

Radni dio simpozija počinje u petak u 9 sati u Pastoralnom centru "Augustinianum", a do 13 sati bit će održano šest predavanja. O životnom putu Albe Vidakovića govorit će katedralni župnik Stjepan Beretić. "Djelovanje Albe Vidakovića u osvit Drugoga vatikanskog sabora", naslov je predavanja koje će održati Miroslav Martinjak iz Zagreba. Temu "Skladateljski opus i zastupljenost pučke popijevke Albe Vidakovića u liturgijskim pjesmaricama" obradit će Miroslav Stantić, a "Osvrt na Vidakovićevu bibliografiju Frederica Chopina u Jugoslaviji iz 1956. godine", tema je o kojoj će govoriti Dragoljub Katunac iz Beograda. Mirjana s. Cecilija Horvat iz Zagreba će se pozabaviti temom "Razvoj profila crkvenoga glazbenika u Hrvatskoj od vremena Albe Vidakovića do danas", a o Muzikološkom radu Albe Vidakovića govorit će etnomuzikologinja Tamara Štricki.

Nakon predavanja, radionicu pod nazivom "Interpretacija orguljske glazbe francuske romantike" održat će Kornelije Vizin.

Radni dio simpozija se nastavlja i u subotu od 9 sati, kada će Marijan Steiner iz Zagreba govoriti o Etnomuzikološkom radu Albe Vidakovića, a Josip del'Ivellio iz Zagreba će govoriti o snimljenim skladbama Albe Vidakovića s osvrtom na oratorij "Tužba u hramu". O svojim sjećanjima na Albu Vidakovića govorit će otac Izak Špralja iz Dugog Otoka, Josip Miócs iz Subotice i Jasna Ivančić iz Zagreba. Posljednje predavanje i radionicu će održati sestra Katarina Koprek iz Zagreba na temu "Riječ Božja – izvor glazbene inspiracije gregorijanskoga korala". Na kraju predavanja uslijedit će zaključna rasprava.

Organizatori Međunarodnoga znanstvenog simpozija su Subotička biskupija, Institut za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika Zagreb i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" iz Subotice.

U petak i u subotu, 16. i 17. svibnja, na programu su koncerti. U petak u 20 sati u koncertnoj dvorani Muzičke škole nastupit će Krešimir Ivančić, violina, Kornelije Vizin, klavir i zbor Collegium musicum catholicum. Bit će to koncert skladbi subotičkih skladatelja Vidakovića, Arnolda i Gaala.

U subotu u 20 sati u katedrali-bazilici Sv. Terezije Avilske održat će se koncert zborova i orgulja na kome sudjeluju Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" iz Zagreba, Zbor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zbor hrvatskog pjevačkog društva "Slavulj" iz Petrinje, Katedralni zbor "Albe Vidaković" iz Subotice, Katedralni dječji zbor "Zlatni klasovi" iz Subotice i također subotički zbor, Collegium musicum catholicum.

Dani Albe Vidakovića završavaju u nedjelju 18. svibnja, kada će se u 8.30 sati na Bajskom groblju posjetiti grob Albe Vidakovića, a u 10 sati u katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske služiti svečana biskupska pjevana misa.

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti