9. Svibanj 2014.
Karolina-gerhardinger1

Karolina Gerhardinger, M. Terezija od Isusa, rođena je 20. lipnja 1797. u Stadtamhofu kod Regensburga u Njemačkoj. Pohađala je školu koju su vodile sestre «Kanonikinje Naše Gospe».

Nakon što se 1809. samostanska škola ovih sestara u Stadtamhofu iz političkih razloga (sekularizacija) morala zatvoriti, Karolina je na poticaj svoga župnika Georga Wittmanna sama postala učiteljicom i radila u toj službi od 1812.-1833. godine.

Kada su došle povoljnije prilike ona je 1833. u Neunburgu vorm Wald osnovala novu kongregaciju čije će članice kao kvalificirane i kompetentne učiteljice djevojčicama iz nižih društvenih slojeva osigurati solidnu izobrazbu.

Marija Terezija od Isusa Gerhardinger 1834. položila je doživotne zavjete i postala prvom vrhovnom glavaricom novoosnovane Družbe siromašnih školskih sestara Naše Gospe. Svojim je sestrama osim revnosti u prosvjećivanju i odgoju siromašnih djevojčica posebno stavljala na srce rad na međusobnom jedinstvu.

Umrla je 9. svibnja 1879. u Münchenu. Blaženom je proglašena u Rimu godine 1985. Spomendan joj je 9. svibnja.

U našim zajednicama  Majku Tereziju Gerhardinger štujemo kao obnoviteljicu karizme koja je do nas  iz Njemačke došla preko Češke, Mađarske i  Bačke – Subotice - u Srbiji , sve do Zagreba gdje imamo svoje središte danas.

Za ovaj spomendan pripremamo se trodnevicom a na sam dan slavimo sv. misu i molimo iz posebnog dodatka Časoslovu koji sadrži prigodne tekstove i poticaje na bolje upoznavanje i nasljedovanje naših duhovnih velikana.

 Sv. misu je 9. svibnja 2014. u Kući matici u Primorskoj 20 slavio bjelovarsko križevački biskup mons Vjekoslav Huzjak, a u  samostanu na Bukovačkoj karmelićanin o. Dražen Marija Vargašević.

  Povratak na sve Vijesti