23. Kolovoz 2019.
Slika okvir imakulata

Svim sestrama, rodbini i prijateljima javljamo da je naša draga s. M. Imakulata, Bernardica Malinka, redovnica Družbe sestara Naše Gospe, okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti, blago u Gospodinu preminula 23. kolovoza 2019., u 85. godini života i 61. godini redovništva u KBC Rebro.
Sprovod drage nam pokojnice bit će u utorak, 27. 8. 2019 u 14.10 na Miroševcu. Sv. Misa zadušnica slavit će se nakon ukopa u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića,
Sv. Leopolda Mandića 41, 10040 Zagreb-Dubrava.
VJEČNU RADOST DARUJ JOJ GOSPODINE!

Kratki životopis: 

Bernardica je rođena u Novoj Gradiški, 21. veljače 1935. godine, kao šesto dijete u obitelji Rudolfa i Marije rođene Kovačević. U obitelji je primila duboke temelje kršćanskog života koji je izrastao u radikalan odgovor na Božju ljubav u redovničkom zvanju. Ono se rađalo, raslo i razvijalo u nenaklonjenim vremenima za Crkvu i redovništvo. Bernardica je ušla u samostan sestara „Naše Gospe“ u Zagrebu 25. 8. 1951. godine. Tu se nastavio njezin rast u vjeri, redovništvu i u glazbenoj struci.

Poslije srednje škole uslijedila je redovnička formacija. Prve redovničke zavjete položila je 24.8.1958., a doživotne zavjete 1964. godine. Za vrijeme juniorata studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1960. - 1965.) gdje je diplomirala orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović. Od 1965. – 1967. godine, djeluje kao orguljašica i dirigentica u Župi sv. Blaža u Zagrebu.

Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968, do 1999. djeluje kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito priređuje samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Godine 1972. osnovala je ansambl Collegium pro musica sacra.

Kao umjetnička voditeljica sa Collegiumom je ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Domovini i inozemstvu.

Kao vrsna glazbenica trajno je usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati Radosnu vijest Isusa Krista. Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod njenim vodstvom okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem - srebrnom medaljom - u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 2000. godini postojanja grada Jeruzalema.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od 1968. godine. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivačica priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Časnoga sluge Božjega oca Ante Antića. Sudjelovala je na međunarodnim mariološkim kongresima.

U redovničkoj zajednici s. Imakulata je najveći dio života provela u Zagrebu u kući matici  Primorska 20. Nakon ulaska u mirovinu od 1999. do 2005. bila je u Živogošću a od 2005. do kraja života  u zajednici na Bukovačkoj. U Družbi je vršila službu generalne savjetnice, kućne poglavarice, odgojiteljice juniorki te brigu za glazbeni odgoj u Novicijatu.

 

 

  Povratak na sve Vijesti