18. Svibanj 2024.

Svim sestrama, rodbini i prijateljima javljamo da je naša draga s. M. Cecilija Dragica Pleša, redovnica Družbe sestara Naše Gospe, okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti, blago u Gospodinu preminula 18. svibnja 2024 u 78. godini života i 54. godini redovništva.

Sprovod će biti u utorak 21. svibnja 2024. godine u 12:30 na Miroševcu.

Misa zadušnica bit će nakon sprovoda u crkvi sv. Leopolda Mandića.

VJEČNU RADOST DARUJ JOJ GOSPODINE!

Kratki životopis:

Cecilija Dragica Pleša rođena je u Ramljanima kod Otočca 17. travnja 1946. Prve redovničke zavjete položila je 5. kolovoza 1970., a doživotne zavjete 1975. godine. 

Članica je prve grupe studenata na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koji je otvoren 1963. godine, gdje je 1967. postigla diplomu s nazivom diplomirani crkveni glazbenik.

Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je solo pjevanje u klasi prof. Marije Borčić, te orgulje u klasi prof. Žarka Dropulića, pri čemu sa obje diplome postiže stručni naslov: akademski muzičar – profesor glazbe.

Od 1975. do 2005. godine radila kao pedagoginja na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je predavala pjevanje i orgulje.

Osim pedagoškim radom, bavila se i interpretacijom sakralne glazbe u ansamblu Collegium pro musica sacra, u kojem djeluje od njegova osnutka 1972., te u svim projektima surađivala kao vokalna solistica i umjetnička suradnica, a od 1999. godine i kao umjetnička voditeljica. Svoju pjevačku karijeru (mezzosopran) ostvarila je u ovome ansamblu brojnim koncertima i samostalnim nastupima u zemlji i inozemstvu (Europa, Kanada, Amerika). Njezin je umjetnički rad dokumentiran s više snimaka, među kojima se posebno ističu Pjevajte Gospodu (1974.), Najljepše Mariji (1978.), Zemljo moja (1982), Sacrae cantiones, 14 odabranih moteta I. M. Lukačića (1987.) i Sacrae cantiones, integralna izvedba 27 moteta I. M. Lukačića (1993.). U 2000. jubilejskoj godini Isusa Krista zajedno sa s. Imakulatom Malinka (Duo sestara Naše Gospe) snimila je album Emanuel – S nama Bog.

Najnoviji nosač zvuka pod nazivom Biblijske pjesme Antonina Dvořáka, uz klavirsku pratnju profesorice Konstilije Nikolić Markota, snimila je 2008. u izdanju nakladničke kuće HUM.

Kao redoviti član Mariološkog Instituta KBF-a aktivno je sudjelovala na Mariološko-marijanskim domaćim i međunarodnim kongresima: kao vokalni interpretator – mezzosopran, izvodeći djela Marijanske tematike, te kao predavač s tematskim referatima.

https://ika.hkm.hr/novosti/preminula-s-cecilija-dragica-plesa/

  Povratak na sve Vijesti