28. Ožujak 2024.
Img-20240324-wa0011

Uz euharistijsko slavlje Nedjelje muke Gospodnje (24. ožujka) u našoj župnoj crkvi Župna dramska skupina scenski je uprizorila postaje u igrokazu „Križni put“.
Scenske prikaze u igrokazu su s djecom uvježbavale voditeljice Župne dramske skupine s. Vianea Pezer, redovnica Sestre naše Gospe i vjeroučiteljica u OŠ „August Šenoa“, te Sanja Srnović, vjeroučiteljica u OŠ Ivana Filipovića.
„Križni put“ u crkvi su pod misom oživjeli vjeroučenici: Lucija Hrženjak i Ana Orkić (čitačice), Petar Babić (Isus), Iva Juroš (Marija), Lucija Lugarić (Veronika), Vito Babić (Pilat), Mia Alerić (Pilatova žena), Petar Bošković, Lovro Štulac, Petar Zeko i Nikola Erdeljić (vojnici), Luka Babić (drugi razbojnik), Klara Zeko, Marta Erdeljić, Kristina Rack, Marta Penavin, Lara Sršić i Petra Cembauer (jeruzalemske žene).
Nakon izvedbe, zanimljive dojmove rekoše maleni glumci. „Meni je ova uloga Isusa jako puno značila i doživio sam zapravo to zašto je Isus umro za sve nas. Vježbali smo približno dva mjeseca, ali tekst nije bio toliko težak, ono što je zapravo bilo teško je izvedba svega ovoga“, kazao je Petar Babić, a Iva Juroš, koja je glumila Isusovu majku Mariju, je dodala: „Nadam se da će ova uloga svima pokazati veličinu Isusa i Marije u otkupiteljskom planu.“ Ulogu Pilata približio je Vito Babić rekavši: „Osjećao sam se jako tužno i jako nemoćno; tužno zato što sam osudio nevinog Isusa, a u ulozi Šimuna osjećao sam se nemoćno jer nisam mogao pomoći da on ne umre“. „Rimski vojnici su više vjerovali svom vladaru nego samom Bogu, iako im je Bog bio ravno ispod nosova, no oni su odlučili ponašati se kao da su slijepi i nisu uopće ništa napravili, samo su pratili njihovog vladara. To nas ne treba obeshrabriti, pošto Isus čak i na križu oprašta svima koji mu se obrate i pokaju“, zaključio je Petar Bošković.
Izvođenje evanđeoskih prizora u našoj župi, koja se ponosi imenom Uzvišenje sv. Križa časti sveti Križ, potaknuo je i podržao župnik preč. Ivan Jurić koji je naposljetku svima zahvalio, zaključivši: „Okupili smo djecu da uprizore Isusovu muku jer ako to djeca čine i uče te uloge, djeca moraju svladati uloge ne samo učeći tekst napamet, nego vjerujem da će uloge proći kroz njih i zapamtit će ih za cijeli život.“
Gromoglasni pljesak vjernika naposljetku mise potvrdio je nesvakidašnji doživljaj prisutnih obitelji i najviše djece koji su na misi putem igrokaza sudjelovali u zahvali Bogu na poseban duhovni način.
Doživljaju događaja suđenja, Isusove muke i otkupiteljske smrti na križu uz slušanje potresnih biblijskih redaka pridružilo se pjevanje vjeroučenika uz ravnanje s. Vianee Pezer. Misno slavlju Cvjetnice u 11 sati, jedno od četiriju, predvodio je župni vikar Vladimir Sabo, poslušana su čitanja i evanđelje (Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku, Mk 14,1 – 15,47), a pjevao je Dječji župni zbor uz ravnanje prof. Marijane Matijević.
Na župnoj misi u 9 sati Muku je pjevao Župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka. Uz večernju misu, koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković, pjevao je Zbor mladih uz ravnanje Biljane Grašić. Pod svim misama svećenici su blagoslovili maslinove grančice (pet tisuća) koje je za retfalačku župu osigurala Zajednica Cenacolo u Biogradu.
Priredila: Nevenka Špoljarić
Fotografije: Župljani

https://youtu.be/GVFbcPShEUY

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti