16. Svibanj 2017.

Redovnica u sadašnjem trenutku prema apostolskoj pobudnici pape Franje "Radost Evanđelja"

I ove se godine, 12. i 13. svibnja, u duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici održao seminar za sestre juniorke različitih zajednica i družbi. Seminar organizira Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, a ove je godine priprema seminara povjerena s. Benedikti Kunić, milosrdnici zagrebačke Provincije. Tema seminara bila je: Redovnica u sadašnjem trenutku prema apostolskoj pobudnici pape Franje "Evangelii Gaudium" (Radost Evanđelja).

Seminar je započeo molitvom i uvodnim predavanjem, a zajedništvo se nastavilo u slavlju svete mise i večernje molitve Časoslova. 

U subotu, 13. svibnja, nakon pjevane jutarnje molitve i Časoslova, uslijedilo je predavanje o. Zvonka Martića, OCD. Otac Zvonko progovorio je na vrlo zanimljiv način o ponudama koje suvremeni svijet stavlja pred današnje redovništvo u kontekstu Papine enciklike. Također se osvrnuo na stanje unutar redovničkih zajednica koje može dovesti do krize identiteta samih redovnika, ukoliko ne prihvate promjene koje se događaju u svijetu kojeg smo dio, ali uvijek ukorijenjeni u Evanđelju. Kako bismo mogli biti autentični svjedoci Riječi, moramo mirisati na Evanđelje i crpiti snagu iz njega kako bi se širila Božja slava, a ne bi se stavljao naglasak na samoostvarenje osobe. Predanje Bogu i bližnjima mora se događati na onaj način kako to Bog od nas očekuje, a ne po principu opravdavanja vlastitih ciljeva. Ljubav je potrebno dokazati i to po uzoru na Utjelovljenu Ljubav koja se dala razapeti na Križ.

Poslije zajedništva oko stola Riječi i Tijela, sestre su nastavile slaviti zajedništvo u druženju u lijepom perivoju dvorca.

Poslijepodnevno predavanje tematski se nadovezivalo na prijepodnevno, te je o. Zvonko govorio o radu kao važnoj dimenziji redovničkoga života. Stavljen je i naglasak na zdravu ravnotežu: molitve, rada i zajedničkoga života. O. Martić je podijelio svoje razmišljanje i doživljaj današnjih mladih redovnika i redovnica uputivši svojevrsnu kritiku i upozorivši da se ne smije događati da u obrasce svoga ponašanja mladi preuzimaju loše primjere i reproduciraju ih kako bi osigurali sebi ili vlastitim projektima mjesto u zajednici, nego da je potrebno na koljenima propitivati svoje nakane, preuzimati inicijative, davati se Bogu i bližnjemu za žrtvu. Zadaća je Bogu posvećenih osoba novo stvaranje, a to znači, svojim životom svima pružiti Isusa Krista.

Nakon predavanja bila je mogućnost za pitanja, raspravu i osvrte.

Autor: s. Gita Klobučar 

http://www.redovnistvo.hr/vijesti

  Povratak na sve Vijesti