1. Prosinac 2016.
(2)

Prvi tjedan došašća u Nacionalnom svetištu svetog Josipa obilježen je bogatim duhovnim sadržajem. Između svakodnevnih svetih misa zornica i ciklusa adventskih koncerata „Convetus melici Iospehi“, u Josipovo svetište, u srijedu 30. listopada 2016. godine, pristigla je izložba „Čudo Božje krhkosti“, č. s. Samuele Premužić iz Družbe sestara naše Gospe. Izložba je otvorena u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta bogatim programom, a uz samu autoricu, predstavili su ju i prof. Josip Barlek, č. s. Martina Koprivnjak, poglavarica Družbe i mons. Antun Sente ml. rektor Svetišta.

Prof. Barlek predstavio je posjetiteljima autoricu, č. s. Samuelu, koju je upoznao u devedesetim godinama prošlog stoljeća kada su u nepovoljnim prilikama u Božićno i Uskrsno vrijeme postavljali izložbe u Etnografskom muzeju, a poseban doprinos dala je č. s. Samuela. Prof. Barlek istaknuo je kako izložba „Čudo Božje krhkosti“ govori i o povijesti Crkve i o Božjem nadahnuću koje je svugdje oko nas i o onome što bismo mi trebali i mogli biti, te da će svaki znatiželjnik gledavši ovu izložbu osjetiti nešto što nosi u sebi. „Kad biste vi imali duh kao ona činili biste svjetska čuda.“ – riječi su kojima je prof. Barlek opisao autoricu.

Č. s. Martina Koprivnjak istkanula je da izložba postoji već 15 godina, te da je svoje konačno odredište pronašla upravo u Josipovom nacionalnom svetištu. „Č. s. Samuela prepoznala je da će ovo Svetište imati i dovoljno hodočasnika i dovoljno prostora i dovoljno srca i duše da ju primi, da ju čuva i da podari jedan novi način kako će Gospodin biti proslavljen po svemu što je ona učinila.“ – kazala je poglavarica Družbe i pohvalila č. s. Samuelu jer svoju darovitost i talent prenosi i na druge.

Sama autorica, s. Samuela, u svom kratkom govoru zahvalila je Gospodinu na daru koji joj je povjerio i koji ona nastoji umnožiti i dijeliti drugima. Posebno je istaknula jedno od svojih 40 djela "Gospa uči Isusa hodati" te uputila poruku prisutnima da pruže svoje ruke Mariji da ih ona vodi ovom suznom dolinom i da ih vodi u nebo. "Da bismo mogli tamo doći budimo i mi dar jedni drugima i pomozimo da idemo tim putem." - poručila je autorica izložbe.

Mons. Sente, domaćin i rektor Svetiša, zahvalio se svim posjetiteljima i sudionicima programa, a na poseban način mons. Zlatku Korenu koji ga je i upoznao sa č. s. Samuelom s kojom je ovu izložbu postavio i u svojim prijašnjim župama. Posebno ga je obradovala vijest što će ova umjetnička djela ostati u trajnom vlasništvu Nacionalnog svetišta u koje sve češće pristiže velik broj hodočasnika, a ova izložba sigurno će tome još više pridonijeti. U zahvalnost za darovana djela, mons. Sente darovao je č. s. Samueli i Družbi sestara naše Gospe „zlatne zahvalnice“, koje su po prvi puta darovane darivateljima Svetišta. Dubravko Delić, dogradonačelnik Karlovca, zahvalio je svima koji su omogućili da Karlovac bude obogaćen ovakvim vrhunskim ostvarenjima koja će svjedočiti o vrlo dubokim korjenima i plodovima Duha i Božjeg djela.

U otvaranju izložbe uz spomenute predstavljače sudjelovali su glazbenim nastupom KUD „Sveta Ana“ i obitelj Klarić, te Ivana Vranešić čitajući komentar izložbe prof. Ivanke Palac, dok je kroz program vodila Lucija Vuković.

Izložba će do daljnjega biti otvorena svim posjetiteljima.

Foto: Dinko Neskusil

Napisao/la Matija Barberić

http://svetijosip.com

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti