13. Kolovoz 2013.
Marija

Dana 3. kolovoza 2013.,  u Osijeku, u našoj kapelici, na svetoj Misi u 11sati, s. Marija Jerković položila je svoje zavjete, drugi puta na godinu dana. Svetu je Misu predvodio vlč. Florijan Kvetek, župnik župe svetog Josipa Radnika u Osijeku V, u koncelebraciji s vlč. Pavom Vukovcem, župnikom župe Uzvišenja svetog Križa. U slavlju su sudjelovale naše sestre iz Osijeka, sestra Martina, vrhovna glavarica, s. Dubravka, s. Edith i s. Justina. Okružena molitvama i pjevanjem svojih sestara s. Marija je mirno i radosno izrekla svoje ponovno da Bogu. U homiliji je vlč. Florijan bio je vrlo osoban, ali s ciljem poticaja i ohrabrenja s. Marije na njenom daljnjem redovničkom putu.

 Donosimo njegova razmišljanja koja je započeo riječima sv. Augustina koji kaže: Ljubi i čini što hoćeš.

 Draga s. Marija, po redovničkim zavjetima odlučila si ući u još veću blizinu dragoga Boga, koji te i sam pozvao. Iznijet ću svoje iskustvo planinarenja s jednim planinarskim društvom. Moja uloga je bila duhovna potpora onima koji su išli zajedno sa mnom. Dogodilo se obratno. Dok smo hodali upozoravali su me, govorili: 'Ajd' sad učini korak, odvaži se, ne boj se. Pazi kamo staješ, polako. Kako je lijepo imati čovjeka kraj sebe, imati nekoga blizu, imati oslonac. Kako je divno biti nekome oslonac. Izabrani smo, a ne znamo kako smo tu ljubav zaslužili.

Draga s. Marija, imaš oslonac tvoje zajednice, tvojih sestara. No, u životu čovjek može biti nekome i kamen spoticanja, ali ne treba odustati težiti biti nekome oslonac. Oslonjeni na Krista možemo ići naprijed unatoč svim preprekama. Dok sam planinario hodao sam pognute glave, sagnut. Morao sam dobro paziti na korak. U takvom stavu otkrio sam Božju veličinu, Božji blagoslov. Redovnički zavjeti nose u sebi veliko bogatstvo. Zavjet poslušnosti – radosna otvorenost Božjoj providnosti. Božji glas govori preko svake sestre, one koja mi manje prija i one s kojom nalazim zajednički jezik. Zavjet siromaštva – Bog je jedina vrijednost za koju se isplati živjeti. Zavjet siromaštva – besmislen je ako ne vodi plodnom duhovnom majčinstvu. Draga s. Marija, pratimo te svojim molitvama i čestitamo!

Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedništvo za stolom u našoj kući. Vrijedne ruke naše s. Blaženke, kuharice, učinile su da je svega bilo u obilju. Radost susreta produžila se dugo u popodnevne sate.

s. Vianea Pezer

Pogledajte galeriju slika
  Povratak na sve Vijesti