15. Svibanj 2013.

U samostanu Kanonikinja sv. Augustina u Bratislavi je od 9. do 12. svibnja 2013. održan susret kongregacija Notre Dame istih korijena na kojem su sudjelovale vrhovne poglavarice i predstavnice: - Kongregacije ND iz Montreala, Kanada, - Kongregacije ND iz Pariza, Kanonikinje sv. Augustina, - Kongregacije školskih sestara Notre Dame iz Češke, - Federacije Kanonikinja sv. Augustina Kongregacije BDM, predsjednica iz Bratislave, - Federacije CSA, dopredsjednica iz Essena - Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba. Predstavnica Školskih sestara Notre Dame iz Rima nije sudjelovala zbog bolesti.

Ovo je redoviti susret koji se od 1985. održava svakih dvije do tri godine, a svaki puta ga organizira druga kongregacija. Sestre su u prvom susretu iznijela trenutno stanje u svojim kongregacijama od kojih su neke internacionalne te se njihove provincije i članice nalaze na svim kontinentima. Glavno obilježje života i rada svih kongregacija je odgojem preobražavati svijet što je utemeljeno u nadahnuću prvih osnivatelja Kanonikinja sv. Augustina: sv. Petra Fouriera i bl. Majke Alix, kao i obnoviteljice bl. Terezije Gerhardinger, te svih osnivača koji su u novim prilikama i mjestima na istoj karizmi osnivali kongregacije Naše Gospe (Notre Dame).

Odgoj u najširem smislu riječi i zauzimanje za najranjivije i nezaštićene, vodi sestre u sve krajeve svijeta. Ovaj je susret bio protkan odgojnim i pastoralnim smjernicama sv. Augustina koje je kroz svoja predavanja predstavio p. Juraj Pigula, augustinijanac. Tri dana su prošla u razmjeni iskustava i poticanju na još veću ustrajnost u radu oko promicanja dobra svih kojima su sestre poslane kao i nastojanju oko kvalitete redovničkog zajedništva. Dogovoreno je da se idući susret održi u Zagrebu 2016. godine.

s. Martina Koprivnjak

Pogledajte galeriju slika
  Povratak na sve Vijesti