16. Svibanj 2012.
Bj-sisak-1

Po prvi puta su naši mladi, a i mi s njima malo manje mlade, sudjelovale na SHKM koji se održavao ove godine u Sisku.

 

Iz naše župe Sv. Terezije Avilske krenuo je jedan autobus mladih koji se pridružio ostalima iz naše Biskupije. Naš autobus predvodili su: vlč. Josip Starčević, s. Tarzicija s. M. Edith. Grupa animatora i vjeroučiteljica bile su od velike pomoći.

 

Već od samog početka osjetila se mladenačko-vjernička atmosfera koja se očitovala u molitvi i pjesmi. Na početku puta predstavili smo se međusobno i upoznavali s povješću i znamenitostima grada Siska. U Popovači nas je dočekao volonter Alen Bakarić, koji nam je podijelio narandžaste kape i mapu grada Siska sa svim važnim informacijama.

 

Vrlo brzo smo se našle na parkiralištu odakle smo krenuli, kao grupa, prema Starom gradu – utvrdi iz 16. st. Nakon razgledavanja Starog grada uputili smo se pred katedralu Uzvišenja Svetog Križa odakle je krenula procesija do mjesta središnjeg misnog slavlja ispred moderno izgrađene crkve Sv. Kvirina.

 

Nepregledno mnoštvo mladih u majicama različitih boja, s istim logom i nazivom svoje biskupije, preplavilo je trgove i ulice grada Siska. Bilo je dirljivo doživjeti raspjevanu mladost Katoličke Crkve koja je kretala preko mosta prema Zelenom brijegu gdje se održavao prigodan glazbeno-scenski i duhovni program u slavljeničkom i molitvenom ozračju. Program su animirali Biskupijski zborovi mladih i mladi s područja sisačke Biskupije.

 

Svečano misno slavlje u 18.00 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a propovijedao je mons. Mijo Gorski, povjerenik za pastoral mladih.

 

Posebni je doživljaj bio kada su navečer poslije sv. mise, po mlade i nas sestre, došle obitelji kod kojih smo bili ugošćeni i primljeni na prenoćište.

 

U nedjelju, puni dojmova okupljali smo se u crkvi Sv. Kvirina na sv. Misu koja je započela u 11.00 sati, a predvodio ju je mjesni biskup mons. Vlado Košić. Naši mladi su se priključili župskom zboru Sv. Kvirina, a u orkestru je svirao i naš volonter Alen.

 

Na kraju misnog slavlja uslijedilo je predstavljanje grupa mladih, koji su bili smješteni u ovoj Župi. Našu Župu su predstavile Sara Perković i Ivana Črnelč. Svaka grupa je pripremila dar za oca Biskupa, a on je nas obdario prigodnim licitarskim srcima i sličicama sv. Kvirina s molitvom.

 

Oko 16.00 sati smo se oprostili od naših domaćina uz fotografiranje i pjesmu, a zatim smjestili u naš autobus i uputili prema katedrali Uzvišenja Sv. Križa. Zaustavili se i razgledali to prekrasno zdanje, pomolili se i otpjevali himnu susreta. Približavajući se Čazmi, na poticaj s. M. Edith, zaustavili smo se na čas i pogledali župnu crkvu Sv. Marije Magdalene, sjedište povijesno poznatog čazmanskog kaptola.

 

Sretni, zadovoljni, obojeni suncem, radosni zbog ljepote susreta, zajedno sa svim mladima vratili smo se svojim kućama.

 

s. M. Edith i s. M. Tarzicija

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti