9. Listopad 2019.
Subotica

SUBOTICA(IKA)  08.10.2019. Komorni ansambl Collegium Musicum Catholicum koji djeluje u okviru Katoličkog društva „Ivan Antunović“ priredio je, 7. listopada u katedrali-bazilici svete Terezije Avilske u Subotici, svečani koncert Vidakoviću u čast u povodu 105. rođendana Albe Vidakovića i 25. obljetnice djelovanja ansambla. Okupljene ljubitelje djela Albe Vidakovića i brojnu publiku koja prati rad komornog ansambla na početku programa pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. U svome pozdravnome govoru na osobit način pozdravio je s. Bernardicu Đukić, iz Družbe sestara Naše Gospe, na čiji poticaj je osnovan zbor.

Zbor Collegium Musicum Catholicum osnovan je 1994. u Župi Uskrsnuća Isusova s željom njegovanja sakralne glazbe među mladima. Zborom je u početku ravnala s. Bernardica Đukić iz Družbe sestara Naše Gospe, zatim Nela Skenderović a danas zborom ravna mo. Miroslav Stantić. Na repertoaru zbora nalaze se skladbe od gregorijanskih, preko skladbi iz svih epoha i stilova, do suvremenih skladatelja našeg doba. Collegium je kao ansambl uzeo zadatak sačuvati skladbe Albe Vidakovića, hrvatskog  muzikologa i skladatelja, rodom iz Subotice. Zbor kojim dirigira mo. Miroslav Stantić ustrajno radi na ostvarenju svojih ciljeva. I ovaj koncert je veliki doprinos tomu. Sa zborom nastupa i mr. Kornelije Vizin na orguljama kao stalni suradnik i član instrumentalnog ansambla Collegiuma, te je tako bilo i ove večeri. Uz orgulje nastupio je i gudački sastav profesora Muzičke škole u Subotici: Tamás Kiss i Slobodan Steafanović na violini te Krisztina Szabó Tokodi i Adriana Županek na violončelu. 

Kroz 25 godina izveden je veliki broj skladbi Albe Vidakovića kako u Subotici tako i diljem Vojvodine, Hrvatske i Europe, a neke od njih su u Subotici doživjele i svoju praizvedbu. Collegium je ovu večer posvetio Vidakoviću u proslavi svoga 25. godišnjeg djelovanja izabranim  djelima iz  njegova opusa, koja čine na poseban način krunu Vidakovićevih sakralnih skladbi: stavci iz Treće straoslavenske mise (Gospodi pomiluj, Svet i blagoslovljen), moteti Juravit Dominum, Magnificat, Zdravo o moj anđele, Nebeskog dvora poslanik, kao i njegove obradbe iz zbirke Parnasia militia hrvatskog ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića (Probasti Domine i Audivi vocem).  Orguljaš Kornelije Vizin maestralno je izveo Fantaziju i fugu u f molu.

Albe Vidaković u rodnoj Subotici dolazi u prvi doticaj sa glazbom, gdje dobiva i prve glazbene poduke u Glazbenoj školi, ali i privatno kod istaknutih subotičkih glazbenika. Bio je svećenik, glazbu je učio u Zagrebu i Rimu gdje je diplomirao kompoziciju i gregorijanski koral na Papinskom institutu za crkvenu glazbu. Djelovao u Zagrebu kao srednjoškolski i visokoškolski nastavnik na Bogoslovnom fakultetu. Bio je osnivač i predstojnik Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te urednik časopisa Sv. Cecilija. Skladao je pretežito sakralnu glazbu gdje se ističe niz misa (Staroslavenske, Gregorijana, Gecilijana i dr.). Kao zborovođa zagrebačke katedrale znatno je unaprijedio razinu muziciranja i proširio repertoar katedralnoga zbora. Svoj veliki doprinos dao je i kao znanstvenik i muzikolog.

Održavanje koncerta i srebrnog jubileja su pomogli Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

U svojoj 25. godini djelovanja komorni ansambl Collegium Musicum Catholicum  piredio je već  koncert pod nazivom Marijanska nadahnuća u Župi Uskrsnuća Isusova u Subotici, 2. lipnja 2019. Osim koncerta u čast Vidakoviću, u planu je i izdavanje monografije o povijesti zbora, te završni jubilarni koncert koji će se održati u prosincu sa Subotičkim komornim orkestrom, na kome će Collegium izvesti kantatu Gloria in excelsis Deo koju je ovom jubileju Collegiuma posvetio skladatelj i emertitus profesor Akedemije umjetnosti u Novom Sadu prof. Svetozar Saša Kovačević.

  Povratak na sve Vijesti