29. Ožujak 2020.
Remete

Razorni potres u Zagrebu 22. ožujka 2020. nanio nam je veliku štetu i raspršio sestre iz naša dva najveća samostana od okolice Zagreba pa sve do Osijeka. Nakon što su stručnjaci za statiku izvršili prvi pregled naših objekata u Zagrebu, za tri smo zgrade dobili različite oznake za stupnjeve oštećenja:  Kuća Matica u Primorskoj ulici treba velike popravke da bi se u njoj moglo opet živjeti.
Samostan u Bukovačkoj 316 je  privremeno neupotrebljiv zbog toga što su krajnji nosivi stupovi na uglovima kuće svi puknuti i zarotirali se. Potrebna je rekonstrukcija stepeništa koje je puknulo a u kapelici i ispod nje nosivi zidovi imaju duboke pukotine zbog kojih je vrlo opasno kretati se u blizini.

Manja zgrada u Bukovačkoj 316 koja već 50 godina služi kao dječji vrtić potpuno je izvan upotrebe. Potrebna je temeljita rekonstrukcije puknute konstrukcije i svih važnih, nosivih zidova. Bez toga neće biti više biti za upotrebu.

Zahvalne Bogu što nam je spasio živote, suočene smo sa velikim i dugotrajnim radovima na obnovi svih naših nekretnina u Zagrebu u kojima je do 22. ožujka boravilo 30 članica naše Družbe i više od šezdesetoro djece vrtićke i jasličke skupine. 
Ti će radovi sigurno potrajati pa za veći broj sestara iz naših najvećih zajednica trebamo naći prikladni smještaj i uspostaviti redovnički život. 
Zaahvalne smo Bjelovarsko križevačkoj biskupiji koja nam je u Karitasovoj kući za starije Sv. Kamilo de Lelis u Vrbovcu već u nedjelju, na dan potresa, osigurala  prikladan smještaj za 13 starijih i bolesnih sestara. Zahvalne smo i rodbini i dobročiniteljima naših sestara u čijim su se domovima privremeno smjestile ostale sestre iz naših zagrebačkih zajednica. 
Zahvaljujemo i svim dragim i dobrim ljudima koji su nam uputili poruke podrške i za nas molili u ovim teškim danima. Zagovor naše drage Gospe neka nas prati dok otkrivamo što u ovom trenutku Duh Božji od nas traži. Molite s nama da čujemo Njegov glas i u dubini duše Mu se odazovemo na novost života. 

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti