29. Studeni 2015.
Papa u Africi

Čuvanje sjećanja te svjedočenje po vjernosti i molitvu Svećenička se i redovnička vjernost očituje u traženju oprosta za počinjene grijehe, a to znači u neskrivanju vlastitih grijeha i u neporočnom životu, istaknuo je Sveti Otac u spontanom govoru svećenicima i redovnicima, s kojima se u subotu poslije podne susreo u katedrali Svete Marije u Kampali.

Papa je ugandskim svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima povjerio trostruko poslanje: čuvanje sjećanja te svjedočenje po vjernosti i molitvu. Lokalna se Crkva ne treba zadovoljiti uspomenom na baštinu onih koji su dali život iz ljubavi prema Isusu, rekao je Sveti Otac, a to je naglasio i u uručenom govoru. Ako želi ostati vjerna sjećanju, onda Crkva u Ugandi treba svjedočiti i ne živjeti od rente, istaknuo je Papa a prenosi Radio Vatikan.

Papa je nazočnima rekao da ih Crkva zadužuje da budu svjedoci po vjernosti sjećanju, vlastitom pozivu, apostolskoj revnosti, hodeći putom svetosti, a to znači da trebaju biti misionari tamo gdje je potrebno. Vjernost je spremnost otići u biskupije kojima su potrebni misionari, kazao je Sveti Otac.

Nazivajući Ugandu "biserom Afrike", Papa je rekao da je natopljena mučeničkom, svjedočkom krvlju. Treba ju i nadalje natapati, inače ćete izgubiti veliko bogatstvo, a "biser će Afrike" završiti na čuvanju u nekom muzeju. Đavao napada malo po malo, kazao je papa Franjo.

Na uočnicu došašća i Jubileja a u tijeku Godine posvećena života, Papa je slušatelje potaknuo na trajnu molitvu, jer ako neki redovnik, redovnica ili svećenik prestane moliti ili moli malo, pravdajući se da ima previše posla, onda je počeo gubiti memoriju i vjernost. Molitva je i redovito ispovijedanje. Ne mogu redovnici, redovnice i svećenici živjeti dvostrukim životom. Treba ispovjediti i tražiti oproštenje za vlastite grijeha. Bog ne želi da se skrivaju grijesi, ne treba skrivati pomanjkanje vjernosti, zaključio je Sveti Otac.

  Povratak na sve Vijesti