30. Studeni 2015.
Mlade redovnice i redovnici

Zagreb, (IKA) - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) organizirala je u subotu, 28. studenoga susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica uz Godinu posvećenog života. Poticaj za organizaciju ovog nacionalnog susreta mladih redovnika i redovnica je rujanski susret mladih Bogu posvećenih osoba u Rimu, a nakana mu je otkriti i oživiti dar Božjega poziva i ljepotu redovničkog zvanja.

Prvi dio susreta održan je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, a popodnevni dio u Frankopanskoj ulici u samostanskim prostorima sestara milosrdnica te u crkvi Sv. Vinka.

Nakon molitve Srednjeg časa koju su animirale sestre milosrdnice okupljenim mladim redovnicima i redovnicama se obratio predsjednik HKVRPP-a i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića fra Jure Šarčević koji je mladim redovnicima i redovnicama poručio da budu hrabri, snažni, vjerni i da donesu duhovnoga ploda.

"Gospodin je bio velikodušan s vama, pogledavši vas s ljubavlju, pozvavši vas da dijelite njegov život i poslanje. Budite i vi velikodušni s njim. Ne budite žrtve lijenosti koja vas navodi izabrati lagodniji i lakši put. Istina je da ono što Gospodin od nas traži i ono što zahtijeva posvećeni život, življen u punini, nadilazi naše sile i sposobnosti. Ali, mi znamo da se u našoj slabosti očituje Božja snaga, jer Bogu 'ništa nije nemoguće' i da sve možemo u onome koji nas jača", rekao je.

Potaknuo ih je da ne budu oni "koji na zvuk trube Duha koja ih poziva da slijede Gospodina u posvećenom životu "ne mogu odgovoriti na njezin zov zbog buke i rastresenosti u kojoj žive, ili jednostavno zato što su previše navezani na vlastite planove i projekte da bi ostavili prostora Božjem projektu."

Pozivajući mlade da budu vjerni rekao im je da ostanu, da se ne plaše, i "neka ne malakše vaša vjera i neka ne oslabi vaša nada. Kao što je učinio jednoga dana Jeremiji, Gospodin i danas jamči svakome od nas: 'ja sam s tobom da te izbavim'".

"Donesite plod, probudite svijet! Stablo se poznaje po svojim plodovima. Isus nam kaže: 'Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda'. Nismo posvećeni radi nas samih, niti se možemo zatvarati u svoje kućne zadjevice ili u svoje problem, kao što stoji u Apostolskom pismu svim posvećenim osobama. Posvećeni smo zato da živimo prema logici dara, darivanjem samih sebe, u evanđeoskoj slobodi, ne posjedujući išta svoga, prigrljujući malenost kao način života, i nepodijeljena srca, Kristu i drugima. Bogu posvećena osoba je potpuno predana Gospodinu i, budući da je sva Gospodinova, potpuno je predana drugima. I sve to je motivirano bezuvjetnom ljubavlju, jedinim ispravnim razlogom za izbor posvećenog života", zaključio je Šarčević.

Predavanje na temu „Zajedništvo u radosti – razmišljanja u društvu s papom Franjom" održao je fra Ljudevit Maračić, OFMConv. Govoreći o važnosti zajedništva i bratstva u redovničkom životu, naglasio je da u redovničkim zajednicama nerijetko ima puno individualizma i nedostatka osjećaja pripadnosti družbi. Tamo gdje je redovništvo treba biti radost jer da su tužna lica žalosno svjedočanstvo posvećenoga života.

Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vinka Paulskog predvodio je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, a pjevanje je animirao zbor redovnika i redovnica. Biskup Šaško je u uvodu poručio mladim redovnicima i redovnicama kako "smo na preklopnici Godine posvećenoga života, pogleda uprta u početak Jubileja milosrđa. Bog nam daruje susret u crkvi koja očituje taj prelazak, jer je posvećena sv. Vinku Paulskomu, redovniku koji je tako jasno svjedočio Božje milosrđe."

Govoreći o pozivu adresiranom na redovnike i redovnice - Ustrajte i budite vjerni!, biskup je istaknuo da: "Paralelno s time Isus poziva na budnost. Ona je jamstvo ustrajnosti i vjernosti. Budnost je kategorija ljubavi, jer se jedino ljubav ne umara i ne traži posebne potpornje da bi ostala vjernom. Onaj tko ne ljubi ne primjećuje radosne znakove, jednostavne darove koji oduševljavaju."

Nadalje, govoreći o pozivu "Donosite ploda, probudite svijet!", biskup je naglasio važnost molitve. Svijet se ne budi bukom koja je slična onoj koju svijet proizvodi, nego – molitvom! No, ta molitva nije poglavito pokazatelj vjere, nego je odsjaj sigurnosti nade, rekao je biskup Šaško.

Na kraju je biskup poručio mladim redovnicima: "Bog vas je sabrao danas da rasteretite srce, da vidite njegovu prisutnost i ostanete budni te da molitvom unosite Boga u život svijeta".

Susret je nastavljen rekreativnim programom, te izvješćem rada u skupinama, a završen je klanjanjem i molitvom Večernje u crkvi Sv. Vinka.

  Povratak na sve Vijesti