14. Listopad 2019.
Posveceni-zivot-2

ŽUPANJA (TU) – Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 12. listopada 2019. u Županji. Kao i prethodnih godina nadbiskupijski susreti se organiziraju u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom, u sklopu redovničkih dana. Tema ovogodišnjih 35. redovničkih dana bila je „’Radujte se i kličite’“ – Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“ Susret je započeo okupljanjem i molitvom trećeg časa u dvorani pastoralnog centra župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. U ime Povjerenstva za osobe posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nazočne je pozdravila s. Marta Kovačić, te zahvalila domaćinima za gostoprimstvo i otvorenost. Dobrodošlicu uime župe izrazio je župni vikar vlč. Leon Sagbohan Noudeviwa, a gospodin Zvonimir Stjepanović ukratko je iznio osnovne informacije o župi, kao i o samom gradu Županji. S. Marta također je zahvalila i pomoćnom biskupu mons. Ivanu Ćuriću za svu organizaciju i podršku koju je pružao kako bi ovaj dan bio zaista lijepo osmišljen.

Prigodnim riječima nazočnima su se potom obratili predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, te voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca.

Program se nastavio predavanjem doc. dr. sc. s. Ane Begić, sestre dominikanke, Kongregacije sv. Anđela Čuvara. Tema predavanja bila je: „Redovnički identitet danas?“ S. Ana pristupila je spomenutoj temi na razumljiv i jasan način, progovorivši vrlo životno te ponudivši moguće smjernice, kako bi redovnički život mogao još više rasti i napredovati u svetosti.

Uslijedila je okrijepa, sv. ispovijed te priprema za sv. misu, koju je u zajedništvu s petoricom franjevaca i župnim vikarom predvodio biskup Ivan Ćurić. Oslanjajući se na liturgijska čitanja iz Djela apostolskih i Lukinog Evanđelja, biskup je istaknuo tri važna naglaska: Živjeti i nasljedovati iskustvo apostolske vjere, imajući neprestano pred očima činjenicu da su krsni poziv, kao i svi naši posebni pozivi, najprije Božji dar. Zatim važnost slušanja i vršenja Riječi, u čemu nam je Blažena Djevica Marija najizvrsniji uzor i zagovornica, a homiliju je zaključio mislima da trebamo neprestano imati u središtu Krista. Pozvao je sestre da uvijek žive upravo od toga zajedništva s Kristom.

Nakon sv. mise, sudionici susreta uputili su se do Zavičajnog muzeja, gdje su od kustosice Marte Huber imali priliku više saznati o specifičnostima županjskog kraja, njegovoj povijesti i zanimljivostima. Uslijedio je zajednički ručak, a u poslijepodnevnom dijelu programa sudionici su posjetili drugu županjsku župnu crkvu, sv. Nikole Tavelića. Budući da spomenuta župa slavi svoju pedesetu obljetnicu te da je ujedno i pedeseta obljetnica kanonizacije hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, bila je izvrsna prigoda svratiti u nju, pomoliti se te zapjevati dragom hrvatskom zaštitniku i svecu.

Posljednje odredište dana bilo je svetište Gospe u Šumanovcima. Na ulazu u svetište srdačnu dobrodošlicu izrekao je upravitelj svetišta i župnik u Gunji vlč. Ivan Živić, koji je ispričao kratku povijest i značenje toga svetišta. Budući da je susret u mjesecu listopadu te da su bili u marijanskom svetištu, okupljeni su izmolili krunicu i litanije te zapjevali pjesmu Majci Božjoj.

Završni blagoslov i riječ zahvale svima koji su bili uključeni u organizaciju ovog susreta izrekao je biskup Ćurić. U povratku su okupljeni su svratili u središte župe u Gunji, gdje ih je dočekala okrijepa, a radosno zajedništvo nastavilo se još neko vrijeme uz pjesmu i veselo druženje.

„Zahvaljujemo dragom Bogu za ovaj dan, za mnoštvo lijepih i bogatih sadržaja koje smo primili, napose za ljepotu zajedništva. Neka to bude razlog da još više slavimo Gospodina“, zaključili su sudionici susreta.

s. Doroteja Krešić

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti