9. Siječanj 2024.
Bl. alix le clerc

Tko je bila bl. Alix le Clerc?

NAKON TEŠKE BOLESTI UKAZALA JOJ SE BLAŽENA DJEVICA MARIJA

Blažena Alix Le Clerc, francuska redovnica, utemeljiteljica Kanonkinja svetog Augustina, Kongregacije sestara Naše Gospe, rođena je 2. veljače 1576. u Remimerontu u imućnoj obitelji, kao jedino dijete Jeana Le Clerca i Anne Sagay. Živahna i bistra djevojčica, omiljena u društvu, izvrsna pjevačica i plesačica, tek je u dvadesetoj godini osjetila Božji poziv koji joj je posve promijenio život. To se je dogodilo nakon teške bolesti, kad joj se ukazala Blažena Djevica Marija, pa je Alix počela razmišljati o smislu života. 

POLAGANJE PRIVATNIH ZAVJETA U BOŽIĆNOJ NOĆI

Presudan je bio susret sa svetim svećenikom Petrom Fourierom, tadašnjim župnikom u obližnjem Mattaincourtu. Velečasni Petar Fourier, poznat kao „dobri otac iz Mattaincourta“, našao je u lijepoj i mladoj Alix izvrsnu suradnicu. Ona je pod njegovim vodstvom, s još četiri prijateljice, u svetoj božićnoj noći 1597. godine, započela svoj blagotvorni apostolat – kršćanski i socijalni. Tada su te djevojke u župnoj crkvi u Mattaincourtu položile svoje privatne zavjete pred velečasnim Fourierom. Posvetile su se besplatnom poučavanju siromašnih djevojčica, u vremenu kad su žene bile itekako zapostavljene.  Već naredne godine, 2. srpnja 1598., Alix Le Clerc otvorila je svoju prvu školu u obližnjem Poussayu, a nacrt pravila za novu družbu sastavio je Pierre Fourier, prema pravilima svetog Augustina. U njegovu župu, Mattaincourt, stiglo je, 1599. godine, pet redovnica koje su osnovale prvi samostan, a njihov nesebični i požrtvovni rad urodio je velikim uspjehom. Otvarale su nove samostane i škole, a sve su nosile ime Naše Gospe (Notre-Dame).

ODOBRENJE PAPE PAVLA V.

Novu redovničku zajednicu, Kanonkinje svetog Augustina kongregacije Naše Gospe, odobrio je 1616. godine i papa Pavao V. U studenom 1617. osnovan je prvi službeni samostan družbe s klauzurom, a Alix Le Clerc započela je s drugim sestrama godinu novicijata. Svečane je zavjete položila 2. prosinca 1618. i uzela redovničko ime Terezija od Isusa. Izabrana je za generalnu poglavaricu i tu je službu obavljala do prosinca 1621. godine. Na svojem životnom i redovničkom putu pretrpjela je mnoge neugodnosti. Preminula je na današnji dan, 9. siječnja 1622., u glavnom samostanu svoje družbe, u Nancyju, u sjeveroistočnoj Francuskoj.

Pripisuju joj se mnoga čuda. Njezine relikvije danas se nalaze u kapeli katedrale u Nancyju. Blaženom ju je 1947. proglasio papa Pio XII. Posvećene su joj mnoge župe, crkve, kapele i samostani u Francuskoj i svijetu. Njezino djelo dobilo je s godinama na značenju, a sestre Naše Gospe ostavile su neizbrisiv trag u župnom apostolatu, osobito kao vrsne vjeroučiteljice i voditeljice crkvenog pjevanja. Njihove škole i samostani otvoreni su diljem Europe i svijeta. Družba sestara Naše Gospe uspješno djeluje i u hrvatskim krajevima. Nastala je 1930. godine u Subotici, a danas je raspoređena u 8 zajednica – tri su zajednice u Zagrebu, jedna u Subotici, Osijeku, Gunji, Davoru i Bjelovaru, s 43 sestre. 

Danas je blagdan naše utemeljiteljice bl. Alix le Clerc. Vrhovna glavarica S. M. Zrinka Šestak uputila je prigodnu čestitku svojim Sestrama: 

" Drage moje Sestre, čestitajući Vam blagdan Majke Alix, želim i molim svima nama da Isus poraste u našoj duši, kako bismo mogle Njegovu ljubav, milosrđe i praštanje nositi u sebi, za druge! 
Želim Vam blagoslovljeni dan! "

Želimo i Vama, dragi čitatelji, to isto kako biste u svojim životima " mogli  Njegovu ljubav, milosrđe i praštanje nositi u sebi, za druge. "

  Povratak na sve Vijesti