10. Srpanj 2015.
Godišnja edukacija članica i članova RENATE u Madridu

Redovita godišnja edukacija 33 članova RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Prostitution) organizacije i nekoliko članova Amaranta Fundación de Solidaridad održana je od 31. 5. do 5. 6. 2015. godine u samostanu Kongregacije klanjateljica u Madridu, u Španjolskoj, na temu Intervencija i integracija seksualno iskorištenih žrtava trgovanja ljudima. Članovi RENATE, koju većinom čine redovnice iz različitih kongregacija i suradnici, bili su iz ovih 12 zemalja i organizacija: Albanija (Mary Ward Loreto Foundation, Different & Equal), Hrvatska (ESWTR-CS), Francuska (AFJ Association), Njemačka (SOLWODI), Irska, Italija (Slave No More Association), Litva, Poljska (PoMOC Association), Rumunjska (SOLWODI), Slovačka (Caritas), Španjolska (Amaranta Solidarity Foundation), Velika Britanija (Medaillle Trust).

 

RENATE organizira svake godine jedan edukativni susret na različitu temu i tako suradnice, suradnici, članice i članovi nastoje istraživati, stjecati nova saznanja i međusobno podijeliti informacije o trgovanju ljudima i eksploataciji. Edukaciju su organizirale španjolske članice sa suradnicima: s. Pilar Casas Navarro, s. Izaskun Azumendi, s. Luisa Piuglissi, Antonio Rivas, Anissa Tenani, Ana Garcia, a predavačice i predavači su bili: o. José Luis Piñilla SJ, predsjednik Biskupske konferencije za migraciju; Helena Maleno Garzón, aktivistica, specijalistica i istražiteljica trgovanja ljudima i rodne problematike u Africi; s. Marta Gonzáles Manchon, koordinatorica projekta Esperanza; o. Luis Ángel de Las Heras, predsjednik CONFER, Angela Sánchez-Barbudo Virgil-Escalera, iz Gijóna - Amaranta fondacija; Antonio Rivas, Amaranta fondacija; Elvis Popaj, udruga iz Albanije - Different and Equal; s. Maria Luisa del Pozo, oblata Presvetog Otkupitelja.

 

Svaki dan smo započeli svetom misom na engleskom jeziku u živopisnoj vitrajima okićenoj kapelici samostana, a liturgiju i sve molitvene trenutke je pripremila s. Gabriela Korn.

 

U dva popodneva, raspoređeni u dvije grupe, posjetili smo sklonište za žrtve u sklopu fondacije Amaranta i centar Madrida. U skloništu nam je jedna od sestara Kongregacije klanjateljica, socijalna radnica, predstavila rad fondacije Amaranta kroz projekt Esperanza, koja već od 1999. godine pomaže ženama žrtvama trgovanja ljudima pružajući kompletnu pomoć, a jedna djevojka-žrtva trgovanja ljudima podijelila je svoje iskustvo integracije u procesu rehabilitacije.

 

Jedan dan smo hodočastili u Ávilu, rodni grad sv. Terezije, jer se u ovoj, redovničkoj godini, slavi 500. obljetnica njezinog rođenja. Posjetili smo ova značajna mjesta: dva samostana u kojima je sv. Terezija boravila, samostan Utjelovljenja i samostan sv. Josipa, Terezijinu rodnu kuću (danas crkvu) te avilsku katedralu, čije dojmove je poslije iznijela s. Justa del Sol Hernando, a voditeljica puta nam je objasnila povijesni i duhovni značaj i utjecaj sv. Terezije Avilske.

 

Prvog dana edukacije s. Imelda Poole, predsjednica RENATE, kratko je predstavila rad organizacije i dosadašnja postignuća, a koja broji 140 članova, što je novim članovima bilo korisno. Antonio Rivas, uvodničar i animator edukacije, predstavio je program ovogodišnje edukacije i metodologiju.

 

o. José Luis Piñilla SJ prenio je dobrodošlicu biskupa svim članovima RENATE, a govorio je o pravdi, položaju žene u društvu, problemima migracije, o značajnoj ulozi redovnica koje su bore protiv trgovanja ljudima, o trgovanju ljudima iz perspektive pape Franje, drame jedne od periferija koje papa Franjo ističe te naglasio potrebu solidarnosti ne opcionalne, nego obvezujuće kod ovog problema. Helena Maleno Garzón iznijela je svjedočanstvo o patnji žena i djece u nekoliko afričkih zemalja u kojima je radila kao aktivistica i gdje je istraživala poteškoće s kojima se žrtve trgovanja susreću te je dala presjek endemične situacije trgovanja u ljudima u Španjolskoj i u drugim zemljama kamo afričke žrtve odlaze.

 

U raspravi je naglasila nekoliko važnih uputa koje bi trebalo provoditi u radu sa žrtvama. o. Luis Ángel de Las Heras potaknuo i ohrabrio je članove RENATE da i dalje kao milosrdni Samaritanci, po uzoru na Isusa, dobrog Samaritanca, koji nas nadahnjuje i daje jasnoću našem djelovanju, pomažemo onima čije je dostojanstvo oduzeto, i posebno kao posvećene osobe ne smijemo pored takvih osoba proći i ostati ravnodušni nego im trebamo ponuditi ono što najviše možemo i imamo.

 

S. Marta Gonzáles Manchon govorila je o identifikaciji, pravima i sigurnom povratku žrtava te je predstavila projekt Esperanza, te ponudila nekoliko prijedloga za rad RENATE. Angela Sánchez-Barbudo Virgil-Escalera govorila je procesu uključivanja žrtava na interkulturalni način, iznijela je poteškoće, načine uključivanja te izazove inkulturacije.

 

Antonio Rivas govorio je o riziku od siromaštva i o isključenosti žrtava, o siromaštvu u Europi i u Španjolskoj, te o nezaposlenosti. Elvis Popaj govorio je o trgovanju dječacima i muškarcima u Albaniji, poteškoćama identifikacije, stigmi, odbijanju pomoći te o nedostatku skloništa za ove žrtve. S. Maria Luisa del Pozo govorila je etičkom propitivanju žena u prostituciji, što sve proživljavaju, koja su im prava narušena ili nezajamčena, kakva je situacija u Španjolskoj te koji je odgovor socijalnog nauka Crkve i Evanđelja na ovu problematiku. Domišljati projekt Black Tears predstavila je autorica-umjetnica, a koji se sastojao od izrade triju zidnih tapeserija, koje su izradile žene iz 46 zemalja svijeta, u kojoj svaki kvadratić priča svoju životnu priču pojedine žene, uglavnom žrtve neke od oblika nasilja. Tapeserije su dosad izložene u nekoliko europskih metropola.

 

Upoznati sa ovom novijom problematikom, obogaćeni novim informacijama, saznanjima, poznanstvima, razišli smo se svi u svoje zemlje, ohrabreni u molitvi sa sv. Terezijom Avilskom: „Neka te ništa ne uznemiruje, neka te ništa ne plaši. Sve prolazi. Bog se nikad ne mijenja. Strpljivost sve postiže. Ako imaš Boga, imaš sve. Bog sam je dovoljan.“

 

s. Stanka Oršolić

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti