22. Prosinac 2013.
Collegium-caritsu-1

Collegium pro musica sacra održao je u subotu 21. prosinca u crkvi Sv. Marka u Zagrebu dobrotvorni koncert za Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Pod umjetničkim vodstvom s. Cecilije Pleša izvedeni su gregorijanski napjevi Dominica quarta adventus i to "Rorate caeli desuper (Introitus)", "Prope est Dominus (Graduale)", "Alleluia, Veni, Domine", "Ave Maria (Offertorium)" i "Ecce Virgo concipiet (Communio)". Kao dodatak iz Cithara octochorda 1757. izveden je "Alleluia". Izvedbu je na orguljama pratio Milan Hibšer.

Adventski ugođaj koncertnog rasporeda osebujnom je duhovnom svježinom potaknuo slušateljstvo kako na unutarnju obnovu elementarne ljudskosti tako i na izvanjsko izražavanje djelotvorne suosjećajnosti spram konkretne potrebitosti onih zbog koji je Caritas svojedobno utemeljen.

Po završetku koncerta, s. Cecilija Pleša je za Informativnu katoličku agenciju izjavila kako je to nastavak suradnje Collegiuma s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, koja je ostvarena još dana kada je Caritas vodila Jelena Brajša. Uvijek smo osjećali potrebu pomoći onima koji nemaju, i koji trebaju našu pomoć. Zato smo sretni da smo mogli večeras, uoči Božića, na ovaj način pridonijeti Caritasu za smještaj roditelja u Vukomercu. Zahvalni smo i publici koja nas je došla čuti, i dati svoj doprinos.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar istaknula je kako Caritasu taj koncert mnogo znači, kao i svaka druga pomoć, jer Caritas ima brojne projekte: skrbi o djeci i invalidima, žrtvama obiteljskog nasilja, beskućnicima, starim i nemoćnim osobama.

Caritasova kuća za smještaj roditelja čija su djeca na dugotrajnom liječenju i terapijama u zagrebačkim bolnicama započela je radom godine 1993. Od usluga pruža besplatan smještaj, prehranu, savjetovanje, psihosocijalnu i duhovnu podršku. Pravo smještaja u Kući traje dok traje razlog njihova boravka u Zagrebu. Tim projektom roditeljima se omogućuje da tijekom liječenja budu uz svoje bolesno dijete. Do danas je smještaj ostvarilo više od 1680 roditelja. IKA

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti