13. Prosinac 2013.
Albe-vidakovi3

Subotica, (IKA) - Svečano je u nedjelju 8. prosinca u katedrali-bazilici Sv. Terezije Avilske u Subotici proslavljen jubilej četrdesetgodišnjega djelovanja katedralnoga mješovitog zbora Albe Vidaković. Prigodnim polusatnim koncertom na kojem je zbor izveo skladbe Milana Asića: Omnia omnibus, Psalam 136 i O Marijo zvijezdo mora, koje je skladatelj posvetio katedralnom zboru, i skladbu Albe Vidakovića: Magnificat. Na orguljama su izvedene dvije koralne predigre J. S. Bacha: Nun komm der Heiden Heiland i Dir ist Freude.
U cjelokupnom programu sudjelovali su: mr. Kornelije Vizin, orgulje, Monika Csapo, mezzosopran i mješoviti katedralni zbor "Albe Vidaković" a sve pod ravnanjem katedralnog zborovođe mo Miroslava Stantića.

Na kraju programa subotički biskup Ivan Penzeš podijelio je diplome-zahvalnice članovima zbora koji imaju najviše pjevačkog staža u katedralnom zboru. Tako su zahvalnice primili: Marga Buljovčić za 40. godina sudjelovanja u radu zbora, Ivica Krečak, 31 godina, Zlatko Matković i Nevena Gabrić, 24 godine, te Irena Faćol za 18 godina pjevanja u zboru. Burnim pljeskom publika je nagradila članove zbora za njihov prinos na polju liturgijske glazbe u katedrali.     

Katedralni zbor "Albe Vidaković" utemeljila je 1973. godine s. Mirjam Pančić iz Družbe sestara Naše Gospe, koja je njim ravnala do kolovoza 2012. kada je umirovljena, a zbor je nastavio rad sa novim orguljašem i zborovođom katedrale Miroslavom Stantićem.

Zbor je nastupao u mnogim gradovima poput: Zagreba, Beograda, Novog Sada, Niša, Đakova, Osijeka, a sa zborom su surađivali mnogi glazbenici: Milan Asić, s. Imakulata Malinka, s. Cecilija Pleša, Alen Kopunović Legetin, Kornelije Vizin, Libor Dudaš, Alenka Ponjević, te učenici Muzičke škole iz Subotice te Subotički tamburaški orkestar.

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti