12. Prosinac 2014.
Pozega1 (1)

 Nakon što je Prve nedjelje adventa na razini opće Crkve papa Franjo otvorio Godinu posvećenog života, u Požegi su se u popodnevnim satima Druge nedjelje adventa, u predvečerje svetkovine Bezgrješnog Začeća BDM, 7. prosinca okupili redovnici i redovnice s područja Požeške biskupije kako bi u zajedništvu s dijecezanskim biskupom započeli Godinu posvećenog života na razini mjesne Crkve u kojoj žive i djeluju u svom redovničkom pozivu.

 

Program je započeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi gdje je okupljene redovnike i redovnice primio i pozdravio biskup Antun Škvorčević.

 

Uslijedilo je predavanje na temu „Zahvalom i nadom ispunjeno življenje sadašnjosti - od Drugog vatikanskog sabora do glavnih smjernica za obilježavanje Godine posvećenog života“ koje je održao profesor fra Darko Tepert iz Zagreba. Središnja točka otvorenja Godine posvećenog života za Požešku biskupiju bilo je euharistijsko slavlje u Katedrali koje je u zajedništvu s tridesetak svećenika predvodio biskup Antun Škvorčević.

 

Nakon navještene Božje riječi biskup je započeo homiliju riječima divljenja i zahvale Bogu što i danas zna naći načina i pozvati ljude da ga slijede iz bližega po evanđeoskim savjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće. Pored toga izrazio je divljenje i zahvalnost što ima onih u Hrvatskoj koji znaju prepoznati taj Božji poziv te ga prihvatiti i živjeti.

 

Biskup je poželio da se svi redovnici i redovnice u Požeškoj biskupiji tijekom Godine posvećenog života obnove u toj svijesti po uzoru sv. Terezije Avilske i svojih utemeljitelja te da usred hrvatske sve veće pustinje koja se očituje u sebičnosti, individualizmu, pohlepi, sukobljavanjima, neosjetljivosti za obitelji s brojnom djecom i siromašne budu oduševljeni svjedoci i znak budućega svijeta.

 

Po završetku homilije redovnici i redovnice iskazali su zahvalnost Gospodinu Isusu za dar redovničkog poziva, za milost koju im svakodnevno iskazuje i molili za vjernost njemu siromašnome, poslušnom i čistom – držeći u rukama upaljene svijeće koje su svjedočile žar srca kojim ga žele slijediti – te zaključili pjevajući „Dokle smo tvoji, tko nam što može, ti si nam nada, ljubav i strah!“ Nakon popričesne molitve biskup Škvorčević je u predvečerje svetkovine Bezgrješnog začeća BDM predvodio molitvu predanja osoba posvećenog života Blaženoj Djevici Mariji koju je napisao sv. Ivan Pavao II.

 

Čestitao je redovnicima i redovnicama Godinu posvećenog života, te im u ime nazočnih vjernika obećao molitvenu potporu. Program Otvorenja Godine posvećenog života završio je zajedničkim domjenkom u Domu pape Ivana Pavla II.

  Povratak na sve Vijesti