10. Prosinac 2014.
Hrvatska-kuca (1)

Zagreb, (IKA) - Dobrotvorna izložba božićnih jaslica i adventskih ukrasa - radova djece i mladih iz Kuće sv. Josipa iz Hrvatskog Leskovca otvorena je u utorak 9. prosinca u Hrvatskoj kući "Materina priča" u Zagrebu. Izložbu su zajedno priredili Hrvatska kuća "Materina priča" i udruga "Hrvatska pomaže".

 

Jaslice i božićni ukrasi prepoznatljiva "stila" s. Samuele Premužić, članice Družbe Naše Gospe, neupućenog posjetitelja mogu zavarati o pravom autoru. Naime, posebna vrijednost njezinog stvaralaštva je nesebično prenošenje i darivanje talenata i umijeća na druge, posebno djecu, mlade i potrebite, te odgojno djelovanje i educiranje koje ostvaruje u školama, vrtićima, socijalnim i kulturnim ustanovama. Tako je svoje znanje u izradi božićnih jaslica i ukrasa prenijela i djeci i mladima Kuće sv. Josipa.

 

U prigodi otvorenja izložbe s. Samuela zahvalila je sestrama karmelićankama i djeci i mladima na otvorenosti, te je naglasila kako je njoj najveća nagrada i užitak gledati njihove radove.

 

Voditeljica Hrvatske kuće Mina Petra izrazila je radost što je upravo ta kuća ugostila Kuću sv. Josipa, te zahvalila svima koji su došli podržati i to događanje. Otvarajući izložbu predsjednica humanitarne udruge "Hrvatska pomaže" Đurđa Adlešić istaknula je kako će udruga do kraja ove godine pomoći da i ova djeca imaju malo sigurniju i ljepšu budućnost. Izložene su i božićne jaslice izlagane u Rimu i Vatikanu s. Samuele i kipara Izidora Popijača Žige iz Risvice kod Kumrovca. U glazbenom dijelu sudjelovao je Tamburaški sastav Kuće sv. Josipa.

 

Kuća sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima. Kuća sv. Josipa kao dječji dom ima gotovo stoljetnu povijest. Naime, postoji od 1919. godine, a vode je karmelićanke Božanskog Srca Isusova. Kuća ima s Ministarstvom socijalne politike i mladih ugovor o suradnji kao djelatnost vjerske zajednice koja pruža usluge skrbi djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi. Odgoj djece u Kući sv. Josipa utemeljen je na kršćanskim vrednotama. Pretpostavlja individualan pristup svakom djetetu i njeguje obiteljsko ozračje i zajedništvo kako bi djeca i mladi doživjeli prihvaćenost i našli smisao za svoju budućnost.

 

Izložba je od velike važnosti za djecu i mlade, jer im omogućuje da dožive vrednovanje rada, te da im to bude poticaj za daljnje djelovanje i unapređivanje talenata. Tom izložbom željelo se dati primjer odgojnog i kulturnog rada s djecom i mladima u kući kao socijalne i dobrotvorne ustanove zahvaljujući predanom radu sestara karmelićanki.

 

Izložba je otvorena od 9. do 31. prosinca svaki dan od 10 do 13, te od 17 do 20 sati na adresi Hrvatska kuća, Preradovićeva 31 u Zagrebu.

  Povratak na sve Vijesti