2. Veljača 2015.
Sv-blaz-1 16247557979 o

»Pomazat ćemo ovaj oltar i time označiti da Bog izabire središte u ovoj lijepoj, drevnoj župnoj crkvi sv. Blaža da se na njemu redovito slavi euharistija. I mi smo pomazani da budemo oltar za Boga, da kao braća i sestre prinosimo svojim životom duhovnu žrtvu Bogu ugodnu. Dok slavimo ovo slavlje posvete oltara mislimo na to da smo mi ti oltari s kojih se prinosi miomiris«, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u misnom slavlju na Dan života 1. veljače, kada je posvetio novi oltar i ambon u uređenom svetištu župne crkve Sv. Blaža u Zagrebu.

 

 

To slavlje posvete oltara okupilo je brojne župljane donjogradske župe, kao i umjetnike koji su sudjelovali u oblikovanju liturgijskog prostora. Uz kardinala Bozanića suslavilo je deset svećenika, među kojima je bio dekan i domaći župnik mons. Zvonimir Sekelj. U pozdravnoj je riječi istaknuo posebnost toga dana i posvete oltara u koji je »ugrađena kultura duha kroz zamisao arhitekta Viktora Kovačića u realizaciji u sadašnjim danima arhitekta Željka Kovačića kako bi sakralni prostor dobio na svome izgledu, dostojnu prikazu za svetinju«.

 

 

Svečani obred posvete oltara nakon službe riječi započeo je pjevanjem Litanija svetih i nastavljen ugrađivanjem moći bl. Alojzija Stepinca u sam oltar, a potom je kardinal Bozanić oltar pomazao krizmanim uljem te ga pokadio. Riječima posvetne molitve kameni je oltar postao središte okupljanja zajednice, znamen Krista i blagdanska trpeza, mjesto prisnog zajedništva i mira, vrelo crkvenog jedinstva i bratske sloge. Aktivni članovi župe, pastoralni i ekonomski vijećnici te članice župnih zajednica i redovnica Družbe sestara Naše Gospe, uresili su oltar na kojem je prvi puta nastavljena euharistijska služba.

 

 

Osvrnuvši se na nedjeljna misa čitanja i razlažući obred posvete oltara, kardinal Bozanić vjernicima je poručio da oltar ima središnje mjesto u crkvi. Oko njega se okupljamo, k oltaru dolazimo i od oltara polazimo, nahranjeni da možemo živjeti kao kršćani. Ne bismo bili kršćani, ne bismo bili Kristovi vjernici da nema oltara, po oltaru postajemo ono što jesmo, poručio je kardinal Bozanić i izrazio radost što može posvetiti oltar u godini kada župa sv. Blaža obilježava sto godina svojega postojanja.

 

 

Znakovit trenutak bio je potpisivanje povelje na kraju misnog slavlja, čiji je sadržaj vjernicima pročitao domaći sin karmelićanin o. Dario Tokić, kao i zahvalna riječ koju je u ozračju Dana života kardinalu uputila obitelj Jukić – supružnici Alojzije i Lidija sa četvoricom sinova.

 

 

Posvećeni oltar dio je sveobuhvatnijih radova koji su započeli na uređenju oltarnog prostora crkve sv. Blaža u lipnju 2014. godine, budući da unutrašnjost te crkve nikada nije dovršena. Tijekom pola godine, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Željka Kovačića, uz oltar i ambon izrađeni su vitraji, postavljeni mozaici, načinjeni apostoli, oslikan Pantokrator kako bi se potpuno uredio prezbiterij, a u čemu su surađivali brojni umjetnici sa zagrebačke Likovne akademije.

 

 

Ivan Tašev

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti