20. Travanj 2020.
Lokacije-01  large2

Družba sestara Naše Gospe hrvatska je redovnička zajednica sa sjedištem u Zagrebu. Sestre su posvećene odgoju u širem smislu, radeći na župama te u državnim i crkvenim ustanovama sa svim uzrastima djece, mladih i odraslih vjernika.

Razorni potres 22. ožujka 2020. godine napravio je veliku štetu u dva najveća samostana u Zagrebu i na zgradi dječjeg vrtića te je ostavio trideset sestara bez krova nad glavom i bez mogućnosti zajedničkog redovničkog života i vršenja svoga poslanja.Na sam dan potresa sestre su smještene na razna mjesta. Iako je prošlo već mjesec dana od potresa, većina se sestara još ne može i nema kamo vratiti. 
Kuća Matica u Primorskoj ulici 20 treba velike popravke da bi se u njoj moglo opet živjeti.
Samostan u Bukovačkoj 316 je privremeno neupotrebljiv. Potrebna je temeljita obnova i rekonstrukcija nosivih dijelova kuće, temelja, zidova, stepeništa i krovišta. 
Manja zgrada u Bukovačkoj 316 koja je 50 godina služila kao dječji vrtić potpuno je izvan upotrebe. Među komadima žbuke stoje dječje igračke i njihovi crteži, ali bez temeljite rekonstrukcije svih važnih, nosivih dijelova ni djeca ni odgojiteljice se tamo ne mogu vratiti. 
Ovog časa smo pred početkom radova na Kući Matici u Primorskoj koju će biti lakše obnoviti jer je očuvana statika zgrade. Nakon toga počinje proces obnove većeg samostaan u Remetama, Bukovačka 316. To će biti veliki i dugotrajni radovi na obnovi samostana u Zagrebu u kojima je do 22. ožujka boravilo 30 članica Družbe a u vrtiću je bilo više od šezdesetoro djece vrtićke i jasličke skupine. Za veći broj sestara trebalo je naći dugotrajniji smještaj i uspostaviti redovnički život. 
Pet starijih i bolesnih sestara (najstarija ima 94 godine), zbrinuto je u Karitasovoj kući za starije Sv. Kamilo de Lellis u Vrbovcu. Devet sestara smješteno je u Duhovni centar Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u Blaškovcu. Ostale su sestre raspršene kod rodbine i dobročinitelja u čijim su se domovima privremeno smjestile. 
Od svojih skromnih primanja i mirovina, bez pomoći prijatelja i dobročinitelja nećemo moći obnoviti svoje samostane i plaćati smještaj i opskrbu za raseljene sestre. Zahvaljujemo za sve iskazane znakove pažnje i podrške te ćemo molitvom uzvratiti za svu pruženu pomoć. Za pomoć u obnovi samostana sestara Naše Gospe u Zagrebu, svoje darove možete uplatiti na žiro račun Družbe kod Zagrebačke banke, Trg bana Josipa Jelačića 10, 10000 Zagreb: 
IBAN: HR0323600001101399620 
SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti