20. Prosinac 2014.
10847992 326304317556495 2125500624748996618 n

U organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica u prostoru Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u četvrtak 18. prosinca 2014. otvorena je izložba božićnih jaslica "Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima".

 

Otvarajući izložbu zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško naglasio je, kako su jaslice danas u božićnome ozračju prepoznatljiv pojam koji i izvan crkvenih i vjerničkih okvira čuva asocijaciju na oblik uprizorenja svetopisamskoga izvješća o Kristovu rođenju.

 

Taj se – ponajviše pučki – kulturalni izražaj veže uz božićno vrijeme od mise bdjenja Rođenja Gospodinova do nedjelje nakon Bogojavljenja. No, u svojoj širini pripreme, jaslice se odnose na cijelo vrijeme božićnoga ciklusa i duhovno žive u vjernicima paralelno s adventskim iščekivanjem, rekao je, te uputio na lako zapostavljen kršćanski ključ čitanja, prema kojemu "jaslice ne mogu biti odvojene od cjelokupnoga kršćanskoga otajstva. Zato je za razumijevanje toga izražaja u kršćanskome ključu jaslice potrebno promatrati ne samo u svjetlu one jedinstvene betlehemske noći, nego poglavito u svjetlu Kristova vazma. Svako liturgijsko slavlje, pa tako i Božić, vraća se na otajstvo smrti i uskrsnuća, jer se i u slavlju Rođenja slavi euharistija, nekrvna žrtva koja ponovno posadašnjuje Kristov prinos na Golgoti". Zahvaljujući svima na trudu, a ponajprije onima koji su omogućili da vidimo njihove radove, biskup je iznio nekoliko osobnih dojmova o radovima.

 

Prvi mi je bio: Božić pripada svakomu ozračju; nigdje ne djeluje strano; ove jaslice kao da provjeravaju ili, bolje, potvrđuju da se Bog uistinu rodio za svakoga čovjeka, za svako stvorenje i za svako mjesto. Nadalje, proširivanje konteksta je uvijek iznimno privlačno, bilo nadopunjavanjem likovima, bilo stvaranjem novih arhitektonskih rješenja, bilo ispitivanjem materijala. Vidimo korištenje prirodnih oblika za ambijentalnost ili stvaranje novih, da bi poruka bila izazovnija. Jednako je i s koloritom: od prigušenosti, jednobojnosti do razigranosti boja koje se ne muče svetopisamskom doslovnošću, čime se potvrđuje staro patrističko pravilo da se Pismo širi, da raste s čitanjem. Navještaj Božića u svakome je umjetniku odjeknuo drugačije, pogađajući njegovu radost, muku, darove. Jaslice imaju svoja gibanja i svoja mirovanja, svoja isticanja likova ili identitetskih predmeta (na primjer kruna kraljeva/mudraca).

 

Jaslice imaju svoje okvire koji žele čuvati, uputiti, na nekim mjestima s prerastanjem u likove – kao da je okvir sebe rastopio u prikaz, rekao je biskup Šaško.

 

Na kraju je istaknuo ono što mu nedostaje u širokoj lepezi hrvatskih jaslica u ovome trenutku, dok molimo za domovinu. Središnji pojam u navještaju Kristova dolaska na svijet jest utjelovljenje, Riječ postala tijelom koja je "prebivala među nama". To boravljenje, to prebivanje može se šire prevesti Bog je podigao šator među nama; ušatorio se. Ako netko bude htio dodati još jedne jaslice koje su mi trenutno na srcu, neka napravi hrvatske branitelje pod šatorom, uz vatru, poput pastira koji gledaju znakove, budni, uz drijemež i uz gluhoću onih koji bi trebali čuti, ali uz anđeosku pjesmu iskrene sućuti i zahvalnosti za njihovu žrtvu, koju čuju u našoj molitvi. Tamo će Božić posebno sjati i tamo će Božić rado doći, poručio je biskup Šaško.

 

Ravnatelj Instituta izv. prof. dr. Josip Šimunović je govoreći o mjestu jaslica u našim domovima, naglasio, kako "u našoj suvremenoj civilizaciji užurbanosti, kada smo više puta u opasnosti zaboraviti ono bitno u našem životu. Jaslice nas opominju da se u slavlju Božića, ali i božićnih blagdana ne izgubimo u mnoštvu sporednih i nebitnih stvari, nego da umijemo u liku djeteta prepoznati onoga koji je Emanuel, s nama Bog, te da otkrijemo njegovo mjesto u vlastitom životu". Osvrćući se na izložbu, rekao je kako su izloženi radovi 32 autora koji su na sebi svojstven način unijeli sebe u osmišljavanju svojih jaslica.

 

Koliko je ljubavi, vremena, truda, domišljatosti utkano u ljepotu vizualnog identiteta jaslica zna najbolje svaki umjetnik. Jaslice pričaju priču svojih majstora, na nama je da u pogledu koji se zaustavlja na jaslicama njihovim detaljima otkrijemo što nam umjetnik želi poručiti. Vjerujemo da su i svi autori tijekom rada na svojim jaslicama osjetili promjene na sebi, koje ih zovu da budu više i bolje vjernici, više i bolji ljudi, rekao je dr. Šimunović, a Udruzi prijatelja hrvatskih božićnih jaslica poželio da i dalje promiče vrijednost i ljepotu hrvatskih jaslica u domovini Hrvatskoj i svijetu.

 

Predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica prof. Josip Barlek je zahvaljujući na ugošćavanju izložbe istaknuo kako Udruga ove godine slavi deset godina djelovanja. Naime, osnovana je 6. srpnja 2004. godine, a od prvih jedanaest članova, danas ima više od pedeset. Prof. Barlek istaknuo je kako Udruga želi dati dignitet jaslicama, domu i narodnoj kulturi. Govoreći pak o samom obilježavanju obljetnice postojanja, istaknuo je kako je priređena izložba na više mjesta, što je nazvano "Put božićnih jaslica". On počinje u Etnografskom muzeju, potom slijedi Galerija "Gita" Hotelijersko-turističke škole u Frankopanskoj, te preko 9. izloga jaslica na Trgu bana Jelačića put završava na Kaptolu. Neka ove jaslice unesu radost i veselje, a nas obavežu za sljedećih deset godina, rekao je prof. Barlek, te i tom prigodom ohrabrio članove da ne posustanu.

 

Kako je to ujedno i 4. županijska smotra božićnih jaslica Zagrebačke županije okupljenima se obratila voditeljica Odsjeka upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije dr. Jadranka Dujić Frlan. Naglasila je suradnju Udruge i zagrebačke županije, a svim članovima je zahvalila na predanom i vrijednom radu, udruge. Podsjetila je kako su zahvaljujući istraživanju prof. Josipa Barleka pronađeni mnogi primjerci jaslica kako diljem Hrvatske, tako i u Zagrebačkoj županiji. Potaknuta je ne samo izrada, već su oživjele mnoge tehnike. Stoga je izrazila nadu, da će tradicijski običaj izrade jaslica koji simbolizira Isusovo rođenje i koji postavljanjem u naše domove unosi radost rođenja i života nastaviti i dalje se razvijati.

 

U glazbenom dijelu sudjelovala je Blanka-Marija Car, klarinet i gitara, zbor "Osmjeh" koji čine učenici osnovne škole Petar Zrinski i župe sv. Blaža, te Trikraljski zvjezdari iz Škrnika kraj Krapinskih Toplica. Autorica postava izložbe je Maja Juras, a voditeljica programa bila je Diana Tikvić. Izložba će biti otvorena do 12. siječnja 2015. godine, a moći će se razgledati radnim danom od 10 do 16 sati, osim od 20. do 23. i od 25. do 30. prosinca 2014. te od 1. do 6. siječnja 2015., kada će se moći razgledati od 15 do 20.30 sati.

 

Razgled za skupine moguć je uz najavu i u drugo vrijeme na broj telefona: 01 5522 000 ili elektroničku poštu: pastoralni.institut@zg-nadbiskupija.hr. (www.ika.hr)

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti