21. Prosinac 2014.
Adventski susret u samostanu

Ustrajni do kraja

Svake subote novo iznenađenje za djecu koja ovog Došašća nisu propustila ni jednu zornicu. Našu kuću u Vlašičkoj 10, u Osijeku, u subotu 20. prosinca ispunio je dječji smijeh. Njih osamnaest sa područja župe sv. Josipa Radnika imali su susret s još jednom redovničkom zajednicom koja djeluje u njihovoj župi. Susret je trajao od 14:30 do 16:00 sati.

Prethodne dvije subote posjetili su zajednice Obitelj Malih Marija i sestara sv. Križa. Upoznali su se s načinom molitve i apostolata u redovničkim zajednicama. U našoj zajednici imali su prigode upoznati kako redovnice provode vrijeme rekreacije.

Prvi dio susreta bio je u našoj kapelici. Čuli su ukratko o nastanku Družbe koji je na jedan način i vidljiv. Naime, vitraj na prozoru prikazuje viđenje bl. Alix le Clerc: kolijevka, a usred nje snop zobi sa stabljikama i zrnjem. Blizu nje ogroman čekić koji je sam od sebe udarao o zob svaki put kada bi se kolijevka zanjihala. To je za Alix bio znak da će stupiti u jedan sasvim novi red koji još nije osnovan, a kojem će ona biti osnivateljica zajedno sa sv. Petrom Fourierom. Taj će red podnositi progone što nagovještaju udarci čekića.

 

Upoznavanje Družbe nastavilo se kroz igru „memory“ - pamćenje. Trebalo je zapamtiti i povezati dva para, pročitati što piše na karticama i zapamtiti podatke. Za najbolje je bila i dodatna nagrada ako su znali odgovoriti na postavljeno pitanje. Zatim ih je s. Evica naučila pjesmu 'Sretan, sretan Božić'. Bilo je i hrabrih koji su imali i solo točku.

 

Na susretu su bili župnik vlč. Ivica Martić, kapelan vlč. Mario Lešić i dvije mame. Prevezli su djecu od župe do naše kuće i tako im omogućili još jedno popodnevno subotnje druženje. 

 

Sestre Blaženka, Veronika, Evica, Marija i Vianea radosne su što su omogućile djeci da se susretnu s njima i time potvrdile zamisao naše utemeljiteljice bl. Alix le Clerc da je njihova kuća mjesto 'gdje se čini svako moguće dobro.' Nakon okrepe slasticama i sokićem uslijedilo je zajedničko fotografiranje. Svako dijete dobilo je prigodni dar kao uspomenu: prospekt Družbe, razglednice naših samostana Primorske i Remeta, božićne čestitke naše s. Terezije i jednu misao naših utemeljitelja uz čokoladni bombončić. Djeca su se puna dojmova vratila svojim kućama.

 

Piše: s. M. Vianea Ana Pezer

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti