6. Travanj 2019.
Dsc 8027

Redovnice su neodvojiva sastavnica Stepinčeva životnog puta, službe i mučeništva

Više od tri stotine redovnica s područja Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u subotu 6. travnja u Krašić.

Po dolasku u rodnu župu i mjesto uzništva i smrti blaženog Alojzija Stepinca redovnice su sudjelovale u pobožnosti križnog puta, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Zajedno s kardinalom bili su zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te domaći župnik Ivan Vučak.

Nakon križnog puta uslijedio je kratki osvrt s. Marije Katarine Penić Sirak na život bl. Alojzija Stepinca, s posebnim naglaskom na njegov odnos s redovničkim zajednicama u Hrvatskoj. (vidi ovdje)

Služavke Malog Isusa, koje su brinule o nadbiskupu Stepincu od njegova dolaska u Krašić 1951. pa sve do smrti 1960. godine, bile su mu pomoć u svim njegovim potrebama. Starije su sestre svjedočile kako su one različite načine pomagale svećenicima i ljudima koje je nadbiskup primao na razgovore, budući da to redovitim putem nije bilo moguće, rekla je s. Marija Katarina, dodajući da ako je župnik Josip Vraneković zasužnjenom nadbiskupu bio Šimun Cirenac, onda su služavke Malog Isusa bile Veronike.

U više navrata, nastavila je, nadbiskupu su dolazile i sestre karmelićanke i kandidatice iz Brezovice, a kad ga je jednom prigodom posjetila vrhovna poglavarica služavki Maloga Isusa s. Maristela Goić žaleći se da im vlasti žele oduzeti samostan Antunovac u Zagrebu, Stepinac je izjavio: „Ne dati se – ne popustiti! Neka vas bace, ako hoće na ulicu. Služavke ste Malog Isusa, a svi koji hoće pobožno služiti Kristu, trpjet će progonstvo!“

Svoj nagovor završila je željom da današnje redovničke zajednice resi duh jednostavnosti, poniznosti, požrtvovnosti i mira, kako je to Družbi služavki Malog Isusa poželio blagopokojni kardinal Kuharić u pismu provincijalki prigodom smrti s. Honorate Matice – jedne od pet sestara koja je bila najviše uz nadbiskupa Stepinca u njegovoj bolesti.

Središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje, koje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio kardinal Bozanić. On se na početku homilije osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem pred optužbama, koje očito nemaju opravdanja, Nikodem svojim poštenjem pokušava obraniti Isusa pa i sam biva zahvaćen optužbom. Oni koji napadaju odaju dojam da su sigurni u svoje stavove i u svoja tumačenja prošlosti, ali se pritom zapravo zatvaraju istini i budućnosti, kazao je kardinal. Drage sestre redovnice, Isus koji je put, istina i život, ne dopušta ravnodušnost i traži našu odluku. U tome je smislu donio mač. Zapravo je njegov križ razdjelnica po kojoj se ostvaruje novo zajedništvo, građeni na istini.

Kardinal je istaknuo kako je posebno vrijedno u današnjem evanđeoskom ulomku prepoznati podudarnost glavnih crta odnosa svećeničkih glavara i farizeja prema Isusu s onime kako su se vlasti, posebice komunističke, odnosile prema nadbiskupu Stepincu. Kao ni Isusa, nadbiskupa komunisti nisu uhitili odmah nakon što su preuzeli vlast, jer su dobro znali da za to nema temelja i da je narod uz njega. Trebalo je napraviti spletku i zaplašiti one koji bi svjedočili njemu u prilog. No u konačnici se potvrdilo da, poput Isusa, kršćanski sveti mučenici svoj život daruju.

Govoreći o Krašiću kao školi otajstva života i otajstva kršćanskog i redovničkog poziva, kardinal Bozanić napomenuo je kako su redovnice prisutne u blaženikovu životu kao neodvojiva sastavnica njegova životnog puta, službe i mučeničkog svjedočanstva.

Danas zahvaljujemo Gospodinu na daru redovnica koje su vjerno živjele svoj poziv, prateći molitvom, življenjem svoje karizme, blizinom i svekolikom pomoći kardinala Stepinca. Sigurni smo da blaženi Alojzije svojim blagoslovom prati redovnice i danas, pozivajući da se utječemo Gospodinu po njegovu zagovoru, naglasio je kardinal Bozanić.

U nastavku homilije podsjetio je na poticajne naglaske koje je nadbiskup Stepinac u raznim prigodama upućivao redovnicama. Uvijek je naglašavao duhovne vrednote i savjesno poštovanje redovničkih pravila, u borbi protiv duha Zloga. Kroz sve se njegove misli može nazrijeti privučenost uzorom Blažene Djevice Marije, rekao je te zaključio: Našega su kardinala mučenika u njegovoj službi pratile redovnice: neke od njih tako da su bile uz njega, u dužnostima kojima su bile izravno uključene i pomagale, a sve molitvom i radom u zvanjima diljem nadbiskupije.

Prije završnog blagoslova predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović  zahvalila je kardinalu Bozaniću što je inicirao to hodočašće te uime svih redovnica poručila kako će i dalje moliti za pastire Crkve, posvećene osobe, kao i za naše obitelji. Vjerujem da ćemo svi s ovog mjesta otići ohrabreni i ponosni što je Bog našem narodu dao takvog velikana – bl. Alojzija Stepinca.

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/HRK 
Objavljeno: 06. 04. 2019 - 19:40 

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti