15. Ožujak 2015.
A-katedrala

Kao neposredna priprava za Nacionalni susret hrvatskih redovnica i redovnika u Godini posvećenog života, u zagrebačkoj je katedrali u petak 13. ožujka održano bdjenje s molitvom za proglašenje svetim bl. kardinala Alojzija Stepinca.

 

Obraćajući se okupljenim redovnicama i redovnicima koji su u takvom broju, ali i sastavu prvi puta bili okupljeni u katedrali, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. rekao je: "Pozdravljam vas večeras u ovom posebnom slavlju molitve, pokorničke službe i zahvalne adoracije Gospodinu za brojne milosti koje nam nastavlja davati u ovoj Godini posvećenog života za koju želimo da uistinu bude godinom milosti Gospodnje za sve nas. Pozivam vas da upravo večeras obnovimo svoj osobni susret s Gospodinom našim Isusom Kristom; da obnovimo svoje predanje i posvećenje, upravo onako kako je to učinio On sam, kad su ga njegovi roditelji, još dok je bio sasvim malo dijete, donijeli u hram da ga prikažu Gospodinu".

 

Bdijenje pod geslom "Ja izabrah vas…!" započelo je zazivom Duha Svetoga, te predstavljanjem muških i ženskih redovničkih zajednica koje djeluju u Republici Hrvatskoj. Svaka redovnička zajednica donijela je nešto što na specifičan način predstavlja upravo tu družbu, odnosno karizmu.

 

U drugom dijelu bdijenja pokorničko bogoslužje prevodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Mate Uzinić. Pozdravljajući okupljene redovnice i redovnike s njihovim poglavarima, kao i imenovanog krčkog biskupa Ivicu Petanjka, biskup Uzinić im je izrekao i višestruku zahvalu.

 

Kažem vam hvala: hvala zbog toga što postojite, hvala zbog toga što ste se odazvali Gospodinovu pozivu, hvala zbog svega što činite, hvala što ste večeras sve vaše karizme, sva ona vaša nadahnuća u otvorenosti Duhu Svetome pridružili karizmi čovjeka po kojemu se zove ova katedrala, a ona se zove Stepinčeva katedrala, karizmi bl. Alojzija Stepinca koji nam je svima zajedno nadahnuće u ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, osobito u vjernosti Petrovoj stolici. To nas danas ujedinjuje s Papinim danom, drugom godišnjicom službe našega Pape za kojega također večeras želimo moliti da mu Gospodin dade snage da može odgovoriti onome poslanju koje Bog ima s njim u ovom vremenu i Crkvi ovog našeg vremena, rekao je biskup.

 

Nakon Službe riječi, prigodni nagovor s ispitom savjesti prema evanđeoskom odlomku s blaženstvima održao je don Damir Stojić, SDB.

 

U završnom dijelu bdijenja održano je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je prevodio o. Ivan Mandurić, DI, sa suradnicima. Tijekom bdijenja bila je prigoda i za ispovijed.

 

(ika)

  Povratak na sve Vijesti