9. Lipanj 2016.
13418895 1116884618362666 4903654006295224030 n

U prigodi proslave 100. obljetnice zagrebačke župe sv. Blaža u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u župnoj dvorani (bivša Kinoteka) održana je svečana akademija. Uz župljane, akademiji su nazočili i nekadašnji pastoralni suradnici u župi, kao i župnici drugih zagrebačkih župa. Svojom nazočnošću svečanost su uveličali zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski i sam jedan od župnih vikara i župnika slavljeničke župe, te dubrovački biskup Mate Uzinić. 

Izražavajući dobrodošlicu, sadašnji, osmi u nizu župnik župe mons. Zvonimir Sekelj izrazio je radost zbog toga svečanog okupljanja u dvorani kina „Prosvjete” i Katoličkog doma kojega je 1944. godine blagoslovio ondašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. 
Mons. Sekelj istaknuo je kako je sama stota obljetnica župe bila protekle godine, a proslava je započela posvetom oltara i novouređenog svetišta. 
„Ovom akademijom želimo učiniti sjećanje na sve djelatnosti i djelatnike u zahvali i priznanju, jer sto godina u ovoj petoj po osnutku župi u gradu Zagrebu ima bogatu povijest koje se treba spomenuti. Koliko je kroz tih godina bogatstvo milosnog života preko brojnih svećenika zahvatilo stanovnike ove župe. Rast i svježinu, suvremenost u pastoralu donijeli su mnogi katolički intelektualci, umjetnici i drugi kulturni djelatnici, kao i redovnice Družbe Naše Gospe, i toliki neznatni, a toliko važni mali ljudi koji su ugrađeni u postojanje ove stoljetne župe. Dvojica ovdje nazočnih biskupa, dubrovački i zagrebački pridonose u kontinuitet povezanost crkvenosti, a ravnatelji i vjeroučitelji na području župe škola fakulteta i raznih zavoda pridonose širini i kvaliteti ljudskog djelovanja. Svima, ovdje nazočnima uz izraz poštovanja i zahvalnosti želim dobrodošlicu”, rekao je mons. Sekelj. Dubrovački biskup Josip Marčelić u pratnji dubrovačkih svećenika za posvetu crkve 1914. donio je skupocjeni relikvijar sa česticom sv. Vlaha. Od tada datira povezanost dva grada. 
Obraćajući se okupljenima o jubileju, dubrovački biskup Mate Uzinić spomenuo je kako je prije 1700 godina nastala neraskidiva povezanost između sv. Vlaha i kršćanskoga naroda, ali i Gospodina Boga kojemu je postao svjedok u krvi. Drago mi je da je moj prethodnik Josip Marčelić bio hrabar te je dio onog najdragocjenijeg poklonio gradu Zagrebu i ovoj župi, i da je i po toj povezanosti između Dubrovnika i sv. Vlaha i kroz tu moć nastala povezanost koja je neraskidiva između dva grada, između feste sv. Vlaha u Dubrovniku i proslave sv. Blaža u Zagrebu. Nadam se da će ta povezanost nastaviti biti živa i budućih godina”, rekao je. Čestitajući obljetnicu, biskup Uzinić poželio je da tu župu i dalje čuva moćni zagovor dubrovačkog parca sv. Vlaha. 

Tijekom programa predstavljen je župni vremeplov i župni spomenar, a svoja sjećanja na župu nekad i danas predstavili su pojedini župljani i pastoralni suradnici. Na kraju svečanost biskup Gorski i župnik mons. Sekelj podijelili su priznanja.

Redovnice Družbe Naše Gospe dobile su priznanje za požrtvovni višegodišnji rad u župi i nesebično svjedočenje Radosne vijesti, a priznanja su dobili i svi oni oblici vjerničkoga života koji danas aktivno djeluju u župi: Dječji zbor, Zbor mladih „Esprit”, Mješoviti zbor, Zajednica ministranata, Župni Caritas, Molitelji krunice, Marijina legija, Molitvena zajednica muškaraca sv. Josip, Pokret Tješitelji Milosrdnog Isusa, Biblijska grupa te župna knjižnica. 

U programu svečane akademije sudjelovao je Mješoviti zbor i gudački kvartet župe pod ravnanjem Ronalda Brausa i uz orguljsku pratnju Davora Ljubića, potom Anica Zubović, dramski umjetnik Velimir Čokljat te Marko Lubura iz Udruge studenata „Libertas". http://www.svblaz.hr/

  Povratak na sve Vijesti