O nama DSNG

Po broju ne velika, 43 članice raspoređenih u 8 zajednica, ali papinskog prava, ova Družba je jedna od osam Kongregacija istih korijena čija nadahnuća sežu u 16. stoljeće. Svaka Kongregacija ima svoju povijest, a sve zajedno isto poslanje: odgojem stvarati novi, Božji svijet.

Mi sestre Naše Gospe imamo jednu Ljubav i bez nje je nezamisliv naš život. Ta ljubav je Krist, naš Gospodin i nebeski zaručnik. Kad se s njime povežemo, nerazdvojivo je naše sestarsko zajedništvo. U euharistiji shvaćamo koliko nas Bog ljubi i koliko ga trebamo. Stoga svaki naš dan započinje molitvom Časoslova i svetom misom. Tu primamo snagu za posao koji nas čeka.

Tu nam se duša puni čudesnom energijom, kojom onda svijetlimo drugima životom i radom. Bez kruha što ga blagujemo za ovim stolom naš bi se život umorio, razočarao, ugasio. I preko dana često u zajedničkoj molitvi i onoj osobnoj, osluškujemo tajanstveni govor Božji.

Našu ljubav prema Kristu i braći ljudima prati nebeska Majka Marija. Ona nas uči vjerovati, slušati riječ Božju, razmišljati o njoj. Častimo je kao Majku naše družbe. Dobro pamtimo njezine riječi u Kani: «Učinite sve što vam on kaže!» Tako se i mi učimo vršiti volju Božju.

Sestre su u nakon II. Svjetskog rata radile u školama i odgojnim ustanovama, dok ih komunistički režim nije u tome onemogućio. Tada je osnovna djelatnost Družbe postala rad na župama, u župnom vjeronauku, vođenju crkvenih zborova i župskih domaćinstava… Djelatnosti sestara su usmjerene na cjeloviti odgoj osobe: počevši od vrtića, preko župnog i školskog vjeronauka do rada na crkvenim visokoškolskim ustanovama. Sestre su se posvetile brižnom njegovanju crkvene glazbe u župnim zajednicama i na crkvenim učilištima. Naša odgojna metoda jest bezuvjetno prihvaćanje i dobrota, koja izvire iz življene vjere.

U duhu sv. Augustina, čije su konstitucije u temelju družbinih Konstitucija, sestre Naše Gospe trebaju imati i duh koji je on preporučivao: ljubav prije svega, i to ljubav koja rađa radošću.

Odgoj je ono po čemu su sestre ovo što jesu, a snaga kojom to čine jest ljubav prema Kristu Gospodinu. U svim poslovima koje vršimo kako u našim zajednicama, tako i izvan njih: na fakultetu, u školi, na župi, u uredu, u službi naših zajednica, želja nam je «činiti svako moguće dobro», kako je to prvim sestrama Naše Gospe preporučio sv. Petar Fourier, odgajati i promicati kulturu srca i duha.


Uz novu web stranicu ovih je dana izrađen i novi logo Družbe koji se nalazi u lijevom gornjem kutu. Logo je sastavljen od sva dijela: od inicijala i punog naziva Družbe, te od stiliziranog križa. U gornjem desnom kutu križ je obogaćen sa dvije sive točke koje mu proširuju značenje i uprisutnjuju lik majke i djeteta: Marije i Isusa, ali i odgojiteljice koja skrbi o djetetu koje u naručju čuva. Narančasta boja daje topao dojam i označava energiju, svjetlo i život. To je ujedno i sadržaj karizme Družbe sestara Naše Gospe: odgojem mijenjati svijet, u njega ugrađivati vrijednosti Isusova Kraljevstva.