6. Studeni 2017.
01

Prvi edukacijski seminar za odgojitelje na temu „Formacija kandidata prema smjernicama novog  Ratio Fundamentalis Instutionis Sacerdotalis“ održan je od 3. do 5. studenoga 2017. u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Seminar su organizirali Centar za savjetovanje Riječke nadbiskupije i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Na susretu se okupilo 43 odgojitelja iz redovničkih zajednica i nadbiskupijskih odgojnih ustanova.

U subotu, 5. studenog Svetu misu je predslavio riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je tom prigodom istaknuo kako su izazovi našeg vremena veliki te da su kandidati i kandidatice „djeca svoga vremena“, stoga je razborito i neophodno u radu s njima koristiti sve psihološke, pedagoške, sociološke i druge odgojne znanosti. 

Voditelji seminara bili su: dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Đuliano Trdić (liječnik, psiholog) voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije.

Na seminaru je kao predavač sudjelovala i dr. Ljiljana Moro, neuropsihijatrica i subspecijalist iz psihoterapije, koja je iz perspektive psihijatrijske struke i bogatog profesionalnog iskustva održala predavanje na temu: Latentni i manifestni indikatori psihopatologija. U okviru svog predavanja dr. Moro je posebno obradila četiri psihopatološka stanja (šizofrenija, bipolarni poremećaj, paranoja i parafilije) koja novi Ratio Fundamentalis indicira kao zapreku za pripuštanje u proces formacije svećeničkih kandidata (usp. RF, br. 191). Kroz trodnevnu edukaciju upriličena su i predavana na teme: Zrela i nezrela struktura kandidata, Parafilije s naglaskom na strukturalnu i nestrukturalnu homoseksualnost, Kompenzacije afektivnih poteškoća, Od kompenzacije prema integraciji.

Uz prigodna predavanja odgojitelji su sudjelovali u radionici, u interaktivnim diskusijama, te su također imali priliku i za individualne razgovore i supervizijsko savjetovanje.

U okviru evaluacije seminara razgovaralo se i o budućim projektima koje dva Centra - Riječki i Vrhbosanski - planiraju zajedno realizirati s ciljem pomoći odgojiteljima u usavršavanju njihovih odgojnih kompetencija u radu s kandidatima za svećenički i redovnički poziv. (kta)

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti