27. Rujan 2019.
Papa

ZAGREB (IKA) 27.09.2019.

Uoči Svjetskog dana selilaca i izbjeglica Isusovačka služba za izbjeglice – JRS organizirala je okrugli stol „Nije riječ samo o migrantima“ koji se održao u petak 27. rujna u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

„Cilj okruglog stola jest podijeliti s javnošću sadržaj Papine ovogodišnje poruke za Svjetski dan selilaca i izbjeglica te sadržaj ‘Pastoralnih smjernica o trgovini ljudima’ nastalih pod okriljem Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj Svete Stolice”, rekao je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu o. Tvrtko Barun SJ.

Predstavljajući poruku pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica (obilježava se 29. rujna), naslovljenu „Nije riječ samo o migrantima“, o. Barun istaknuo je da je jedna od stvari na koju Papa upućuje globalizacija ravnodušnosti s obzirom na naše brige koje su većinom brige lagodnosti, ljepšega života. „Ponekad zbog utjecaja medija i drugih elemenata, zaboravljamo na one koji su u goroj situaciji od nas, koji su isključeni, marginalizirani, koje se diskriminira. Papa Franjo nas poziva da se otrgnemo od te ravnodušnosti i učinimo se osjetljivima za one koji su u potrebi”, istaknuo je o. Barun.

Hrvatski prijevod publikacije „Pastoralne smjernice o trgovini ljudima“ predstavila je s. Stanka Oršolić, članica organizacije Redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovanja ljudima i iskorištavanja (RENATE) i urednica hrvatskog izdanja publikacije. Svrha pastoralnih smjernica je omogućiti prepoznavanje i shvaćanje trgovine ljudima. Dokument daje jasne upute za sve pastoralne djelatnike koji se žele zauzeti na tom području.

„Smatram da je dokument jako važan. On je veliki doprinos Katoličke Crkve i poglavito pape Franje koji je o ovoj problematici godinama govorio i još uvijek govori. Papa je podržao održavanje brojnih konferencija te je otvorio vrata Katoličke Crkve suradnji s mnogim drugim religijama, državama, stručnjacima koji se bave ovom problematikom. Smjernice su rezultat cijelog tog doprinosa i truda koji je uložen da se pridonese suzbijanju trgovine ljudima”, istaknula je Oršolić.

Na okruglom stolu predstavljena je i audio/video instalacija Tranzit autorice Arijane Lekić Fridrich, koja tematizira izbjegličko iskustvo na nesigurnom putu prema željenom miru i zaštiti, praćenom krijumčarima i životnoj ugroženosti.

„Riječ je o putovanju jednog migranta od Sirije do Hrvatske i prikazuje jedan težak put, način na koji ti ljudi putuju. Cilj je senzibilizirati hrvatsku javnost na naše nove sugrađane. I mi smo imali nedavno slično iskustvo, ali čini se da nam treba ponovno približiti na način da nas podsjeti kako je bilo nama prije 20-ak godina”, rekla je Lekić Fridrich.

  Povratak na sve Vijesti