23. Rujan 2019.
71091988 3003254793078484 1986511323172700160 o

Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje, u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Sveučilišta, uz podršku Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, Vijeća europskih biskupskih konferencija, znanstveno supokroviteljstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te materijalnu podršku zaklada „Renovabis“ i „Kirche in Not“, na HKS-u održana je od četvrtka 19. do nedjelje 22. rujna. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, a okupljenima su se obratili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, tajnik za sjemeništa Kongregacije za kler mons. Jorge Carlos Patrón Wong, voditelj Centra za zaštitu djece pri Papinskom sveučilištu Gregoriana prof. dr. sc. Hans Zollner, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić te koordinator prve Konferencije liječnik prof. Stefano Lassi i koordinator druge Konferencije doc. dr. sc. Josip Bošnjaković. 

Pozdravivši sve sudionike, organizatore, podupiratelje, koordinatore i predavače Konferencije, u pozdravnome govoru Kardinal je zahvalio svima koji su HKS prepoznali kao primjerenu instituciju i prikladno ozračje za održavanje ovog znakovitog skupa ne samo za Crkvu, nego i za društvo, kako hrvatsko tako i europsko. U govoru je sintetizirao naslov Konferencije, obrazloživši da plodonosna napetost između moći i služenja proizlazi iz specifičnosti kršćanskoga otajstva jer je „svemogući Bog svoju svemoć po utjelovljenoj Riječi očitovao u bespomoćnosti i obespravljenosti, to jest u sebedarnoj ljubavi, nespojivoj s nasiljem.“ 

Nakon svečanoga su otvaranja Konferencije zaključenoga molitveno-meditativnim dijelom, održana dva uvodna predavanje o smislu i značenju služenja, bibličarke doc. dr. sc. Silvane Fužinato s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te pomoćnoga biskupa u Košicama, teologa i psihologa mons. Mareka Forgáča. 

Konferencija u Zagrebu svoje temelje ima u zaključcima Prve europske konferencije Formacija svećenika i prevencija seksualnog zlostavljanja maloljetnih koja je 2017. održana u Firenci. Njezin je cilj promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja njezine zloupotrebe, ali i njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Stoga je važna zadaća Konferencije istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojemu radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.

Drugi dan Konferencije bio je posvećen temi vlastite ranjivosti i ranjivosti drugih kao sastavnom dijelu egzistencije, dok je tema trećega dana bila radost zvanja i služenja. Konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje završila je u nedjelju zajedničkim euharistijskim slavljem koje je u Zagrebačkoj katedrali u 10 sati predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Budući da su u četverodnevnom programu Konferencije, s područja trajne formacije katoličkih odgajatelja i srodnih tema, sudjelovali stručnjaci laici, biskupi, svećenici, redovnice i redovnici, rektori bogoslovija iz Italije, Hrvatske, Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Malte, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Velike Britanije, Ukrajine i Islanda, posebnost Konferencije je, uz znanstvena i stručna predavanja s radionicama u grupama i plenarnim diskusijama, integracija vremena za promišljanje i molitva na četiri jezika: engleskome, talijanskome ukrajinskome i hrvatskome.

http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti