26. Rujan 2022.
Odrzani 38 redovnicki dani u zagrebu (15)

Molitvom trećega časa u petak 23. rujna, u franjevačkom Samostanu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi počeli su 38. Redovnički dani u Zagrebu.

Tema ovogodišnjih Redovničkih dana bila je „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Nakon molitve časoslova, pozdravnu riječ dobrodošlice u svoje i u ime predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavka Sliškovića nazočnima uputila je potpredsjednica s. Gordana Igrec. Pozdravivši sve prisutne, počevši od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška, osvrnula se na svrhu i temu Redovničkih dana.

Kazala je da je tema o kojoj će promišljati ova dva dana aktualna te se na poseban način uklapa u ozračje sinodskog hoda koji je započeo u listopadu prošle godine, a zaključit će se biskupskom sinodom u listopadu sljedeće godine.

„Sinodski hod u svojoj prvoj fazi obilježen je savjetovanjem s Božjim narodom kroz različite tematike koje su bile baza toga savjetovanja, a ujedno su i teme ovogodišnjih redovničkih dana: od uloge redovničkih zajednica u mjesnoj Crkvi, njihovog pravnog položaja u Crkvi i društvu, do zajedničkog slušanja Božje Riječi i slavlja vjere, osluškivanja periferija, razlučivanja i odlučivanja te odgoja za sinodalnost. Vjerujemo da su u tom procesu savjetovanja s Božjim narodom velik doprinos dali i nadalje daju i mnogi redovnici i redovnice na području mjesnih crkava, pa i naše zagrebačke Crkve, u kojoj živi i djeluje najveći broj redovnica i redovnika u našoj domovini“, rekla je s. Gordana.

Potpredsjednica HRK kazala je da je stoga posebno draga prisutnost zagrebačkog nadbiskupa, kojemu je tom prigodom čestitala 25. obljetnicu nadbiskupske službe. „Radosno i ustrajno sudjelujmo u poslanju ljubavi, zagledani u Isusa Krista, ikoni vjernosti Bogu Ocu i izvršenju njegove volje“, zaključila je te je izrazila dobrodošlicu svima prisutnima.

Kardinal Josip Bozanić zahvalio je za čestitku te je pozdravio sve nazočne. 

Program prvoga dana nastavio se predavanjem Redovničke zajednice u mjesnoj Crkvi: Širenje prostora razgovora u Crkvi i dijaloga u društvu zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška. 

Sljedeće predavanje u prijepodnevnim satima održala je doc. dr. sc. s. Vinka Bešlić, članica Mostarske provincije Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Sestra Vinka je govoreći o temi Slaviti: Zajedničko slušanje Riječi i slavlje vjere osobito naglasila važnost šutnje i osluškivanja kao preduvjete za susret s Bogom u liturgijskim slavljima.

U popodnevnim satima predavanje Razlučivati i odlučivati: Transparentnost zajedničke poslušnosti Duhu održao je doc. dr. sc. o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. 

Nakon predavanja o. Dalibora Renića, predavanje je održala mr. sc. Marina Šijaković, donedavna voditeljica programa Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Predavačica se u izlaganju Osluškivati: Periferije u zajednici na osobit način fokusirala na moguće oblike manipulativnih ponašanja koji među ostalim mogu uzrokovati stvaranje perifernih ozračja u redovničkim zajednicama. 

U subotu 24. rujna predavanja su održali fra Ivan Ivanković dipl. iur. et mag. theol., član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda  i dr. sc. s. Ozana Krajačić, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi. Fra Ivan je govorio o temi Suputnici: Pravni položaj redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu, a s. Ozana o temi Odgajati se za sinodalnost: Duhovnost zajedničkog hoda kao odgojno načelo. 

38. Redovnički dani zaključeni su euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Slaven Brekalo gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi.

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti