31. Svibanj 2016.
NPI 1

U Zagrebu je od 26. – 29. svibnja ove godine održan Susret kongregacija Notre Dame istih korijena. Na susretu su sudjelovale vrhovne glavarice s pratnjom iz sedam kongregacija koje imaju izvorište u odgojnoj karizmi koju su u 16. stoljeću pokrenuli sv. Petar Fourier i blažena Majke Alix le Clerc osnivajući Kanonikinje sv. Augustina.
Tijekom povijesti dogodila su se odvajanja i osnivanja novih kongregacija čije sestre djeluju u raznim dijelovima svijeta sa zajedničkim poslanjem: odgojem mijenjati svijet.
Susreti se, od 1982. godine, svake tri godine održavaju u organizaciji pojedine kongregacija. Ove je godine domaćin Susreta bila Družba sestara Naše Gospe sa sjedištem u Zagrebu, Primorska 20.
Susret se odvijao u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29a. Prvi je dan bio posvećen predstavljanju trenutne situacije u svakoj družbi s obzirom na broj članica, strukture i načine i područja djelovanja. Svetu misu je prvog dana susreta u kapelici Bogoslovnog sjemeništa, kao izaslanik zagrebačkog Nadbiskupa, slavio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Drugog dana prije podne sudionicama Susreta su se pridružile članice Družbe sestara Naše Gospe na hodočašću u Mariju Bistricu. Popodne je o. Dalibor Renić, isusovac, održao predavanje na temu: Međugeneracijsko zajedništvo u redovničkom životu.

U subotu uvečer je bio molitveni susret u Kući matici u Primorskoj 20 u Zagrebu za vrijeme kojeg je zbor Collegium promusica sacra, pod umjetničkim vodstvom s. Cecilije Pleša, izveo više Marijanskih himana i antifona. Pojedine je dijelove na harfi pratila te samostalno izvela nekoliko djela harfistica Mirta Lice. 
Zadnji dan, nedjelju 29. 5., sestre su provele u samostanu na Bukovačkoj 316. Nakon završenog radnog dijela su sa zajednicom sestara sudjelovale na euharistijskom slavlju kojem je predsjedao o. Dalibor Renić.

Gošće su se vratile u svoje države i zajednice radosne što su tijekom svog prvog posjeta Hrvatskoj upoznale ne samo upravu nego i velik dio članica Družbe sestara Naše Gospe. Oduševilo ih je gostoljublje kao i cijeli sadržajem susreta. 

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti