11. Lipanj 2014.
Govor

„Žena vrsna“ Ljubavlju tka život i vječnost ime je izložbe koja je otvorena u Pastoralnom centru vrapčanske župe Svete Barbare u petak 30. svibnja. Sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu prezentirano je 40 statua koje prate Isusov život od Gabrijelovog navještenja Blaženoj Djevici Mariji do rođenja prve Crkve – Duhova. Statue je izradila s. Samuela Premužić. U drugom djelu prezentirani su ručni radovi vrapčanskih baka.

O izložbi je govorio profesor Josip Barlek, viši kustos u Etnografskom muzeju u Zagrebu, te dr. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica u istom muzeju, te autorice izložbe s. Samuela Premužić i gospođa Zorica Barbarić. Izložbu je otvorio župnik mons. Antun Sente. Glazbene trenutke ispunili su članovi Folklornog ansambla „Vrapčanci“, a cijeli su program vodili Josipa Novački i Tomislav Kožul.

 

Prezentirano u ovoj izložbi dokazuje kako se duhovnost i tradicija može povezati. To su zapravo dvije izložbe koje su povezane u jedan vrhunski umjetnički doživljaj izrađen na znalački način koji dobro prezentira vaše narodno tradicionalno blago. Ovo je dakle ugodni ambijent koji odiše narodom i duhovnošću. A s. Samuela je bitno doprinijela toj duhovnosti dokazavši nam svojim uradcima kako milost Božja djeluje u nama, daje nam darove koje je potrebno prikazati. Ona to veoma vješto čini u materijalima koji su naoko odbačeni kazao je tom prigodom prof. Barlek.

 

Uistinu je lijepo da su se dvije vrsne žene s. Samuela i gospođa Zorica preko ove izložbe povezale i nama podarile ovakav prekrasni ugođaj. Na ovakav način prezentirajući rad naših baka čuva se baština stoga smo uistinu zahvalni trudu i ljubavi gospođe Zorice kojom nama mlađima kroz izložene eksponate prezentira ne tako davni život vrsnih žena Vrapčanskog kraja kazala je tom prigodom viša kustosica Biškupić Bašić.

 

Izložba je otvorena svima, ali je postavljena s nakanom da šestotinjak djece, koji u subotu 31. svibnja nastupaju na 30. Zlatnoj harfi u istoimenoj župi bolje upoznaju ljepotu Vrapčanskog kraja i Božjeg stvaranja u krhkosti materijala s. Samuele na temu Žene vrsne kazao je prigodom otvorenja mons. Sente. AS

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti