13. Svibanj 2013.

U duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor - Lužnica pored Zaprešića održan je seminar za sestre juniorke u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Seminar se organizira svake godine, a na njemu se obrađuju različite aktualne teme. Ove godine tema je bila "Vjera i svjedočanstvo života u današnjem svijetu", a predavač dr. don Ivan Bodrožić.

Na seminaru se okupilo pedesetak sestara juniorki zajedno sa svojim odgojiteljicama. Kroz predavanja koja su se temeljila na biblijskim tekstovima i molitvu sestre su učile kako svoju vjeru produbljivati i živjeti u svakodnevnim prilikama svoga života.

Seminar je trajao od popodnevnih sati petka 10. svibnja do ranih večernjih sati subote 11. svibnja.

Evo što su nam o svom sudjelovanju na susretu napisale naše sestre juniorke:

"Voditelj nam je želio prenijeti svoja promišljanja o vjeri utemeljenoj na biblijskoj tradiciji slikovito govoreći o neophodnoj busoli vjere u plovidbi uzburkanim morem. Kako bi se održali potrebni su nam preduvjeti: potpuno pouzdanje u Boga, jasni ciljevi, korištenje busole, odvažnost. Naš poziv uvijek iziskuje potpunu predanost, radikalnost odluke i prianjanja, te trajno obraćenje. Tipičan primjer je obraćenje sv. Augustina, na koje se voditelj osobito osvrnuo.

Sv. Augustinu je kršćanska vjera dala jasnoću postojanja neprolaznih i nezamjenjivih vrednotâ te je otkrio da je vjera koja nas vodi Bogu nepogrešiv orijentir. Imajući takav smjer, možemo poput Augustina odvažno svjedočiti ispravnim životom i povjerenjem u Boga. Vjera treba biti poveznica s Bogom, životno nas dotaknuti i zahvatiti. Ona traži cjelovitost: dati se cijela u službu Bogu, dati se oblikovati, raditi na sebi, svim srcem vjerno hoditi s Bogom.

Voditelj nam je poželio da budemo otvorenog srca kako bi u nama provrelo milosno vrelo žive vode za rad za potrebite koji ištu od nas da im damo piti; da upoznajemo dar vjere cijelog svog života i na tom se daru kao zdencu napajamo i utažimo svoje potrebe kako bi bile stabilne u ovom svijetu i dale čvrsto svjedočanstvo pripadnosti Bogu. Da kao istinske klanjateljice u duhu i istini otkrijemo sve Božje dubine u sebi i kako bi nas On ispunio.

Tijekom ovog susreta spoznale smo da se u otvorenosti jednih prema drugima pomaže kroz male geste (igre upoznavanje i radionica koje su uz predavanja bile organizirane) dolazi do ostvarenja ciljeva koji zajedništvo čine radosnim, plemenitim, prijateljskim. Izmjenjujući životna iskustva bolje smo se upoznale i tako otvorile put dijalogu, suradnji, čemu je posebno pridonijelo euharistijsko i molitveno zajedništvo." s. Marija Jerković i s. Stanka Oršolić

Pogledajte galeriju slika
  Povratak na sve Vijesti