24. Kolovoz 2015.
Seraf1

Javljamo svim sestrama, rodbini i prijateljima da je naša draga

 

s. M. Serafina, Milka Hižar

 

redovnica Družbe sestara Naše Gospe, okrijepljena svetim Otajstvima, nakon kraće bolesti, blago preminula 24. kolovoza 2015. u 93. godini života i 72. godini redovništva u samostanu na Bukovačkoj 316.

 

Sprovod će biti u srijedu, 26. kolovoza u 13 sati na groblju u Remetama, a sveta misa je nakon ukopa u kapelici samostana na Bukovačkoj 316.

 

S. Serafina, krsnim imenom Milka Hižar, rođena je 27. rujna 1922. u Podgorju Bistričkom, župa Marija Bistrica, od oca Stjepana i majke Margarete rođene Petric kao najmlađa od osmero djece. Osim nje roditelji su imali tri sina i četiri kćeri. Majka joj je nažalost umrla kad je Milka imala samo tri godine tako da su u njenom odgajanju ocu pomagale starije sestre i braća. Otac se zdušno trudio oko obitelji da djeci ništa ne bi nedostajalo.

 

Rođena je između dva svjetska rata, a II. Svjetski rat i njegove nedaće je doživjela kao punoljetna djevojka. Obiteljski odgoj u vjeri bio je važan dio onoga što ju je oblikovalo a urodio je njenom odlukom te je 1940. godine zatražila i bila primljena u redovničku zajednicu Sestara Naše Gospe u Zagrebu

 

Novicijat je provela u Zagrebu gdje je položila prve zavjete na Veliku Gospu ratne 1944. godine. To je bila godina velikih previranja i nedaća na povijesnom ali i na planu Družbe koja je nastavila svoj hod nakon osamostaljenja od Kaločke Družbe.

 

S. Serafina je nakon zavjeta na prvoj službi bila kao kuharica u Brezovici, a u istoj službi je nakon toga bila po godinu ili dvije u: župi sv. Blaža u Zagrebu, u Dobrni kod Celja, zatim u Garešnici, u Rumi, Starom Žedniku i Subotici. Bila je krhka zdravlja a preboljela je i tuberkulozu pluća.

 

Godine 1961. premještena je u Zagreb, u Kuću maticu, gdje je ostala 10 godina i šivala redovničko odijelo za sestre. Osobito je to bilo važno u godinama kad se nakon II. vatikanskog koncila mijenjala uniforma pa je sve sestre trebalo obući u novo ruho. Tu je službu imala najveći dio svog aktivnog života. Od 1971. pa do svoje smrti (2015.) bila je u samostanu na Bukovačkoj, u Remetama.

 

S. Serafina je od Boga primila veliki dar da je mogla do kraja života biti na nogama i pratiti sve što se u zajednici događalo. U zajedništvu Presvetog Trojstva, neka uživa blaženstvo vječnog života!

 

 

VJEČNU RADOST DARUJ JOJ GOSPODINE!

  Povratak na sve Vijesti