14. Siječanj 2020.
Cpms

U nedjelju 12. siječnja nakon večernje mise u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu održan je koncert božićnih pjesama „Svijeta razveselitelj“ koji već drugu godinu zaredom na blagdan Krštenja Gospodinova priređuje zbor Collegium Pro Musica Sacra iz Zagreba.

Riječ je o koncertu tradicionalnih božićnih pjesama koji je nastao nadahnut knjigom fra Bonaventure Dude istovjetna naslova „Svijeta razveselitelj“ (u izdanju Kršćanske sadašnjosti iz 1998.) u kojoj fra Bonaventura Duda piše o petnaest najpopularnijih hrvatskih božićnih pjesama dajući pritom duhovni, povijesni, književno-umjetnički i teološki kontekst.

Ovaj koncert stoga je na neki način zahvala fra Bonaventuri Dudi za sve ono što je učinio u svom bogatom redovničkom, svećeničkom, profesorskom, glazbeno-kulturnom i duhovničkom životu. Fra Bonaventura je bio dugogodišnji duhovnik i podupiratelj zbora Collegium Pro Musica Sacra koji je od samog osnutka pridonosio razvoju i populariziranju hrvatske sakralne vokalne glazbe.

Ovogodišnji koncert bio je i u znaku prisjećanja na nedavno preminulu utemeljiteljicu i dugogodišnju umjetničku voditeljicu zbora s. Imakulatu Malinku iz Družbe sestara Naše Gospe koja je upravo s fra Bonaventurom surađivala dugi niz godina. Mješoviti zbor Collegium Pro Musica Sacra ansambl je crkvene glazbe iz Zagreba osnovan upravo o Božiću 1972. godine. Uz s. Imakulatu Malinku od samih početaka u organizaciji zbora bila je i s. Cecilija Pleše, sadašnja umjetnička voditeljica.

Koncert se sastojao od petnaest tradicionalnih hrvatskih božićnih popijevaka, četveroglasno pjevanih uz orguljsku pratnju prof. Božidara Ljubenka. Dirigent prof. Tihomir Prša i orguljaš prof. Božidar Ljubenko izveli su i samostalne instrumentalne dionice na orguljama i to Simfoniju iz Božićnog oratorija J. S. Bacha (u izvedbi prof. Tihomira Prše) i stavak iz koncerta u G-duru J. S. Bacha (u izvedbi prof. Božidara Ljubenka). Moderator koncerta fra Ivan Majić u najavama božićnih pjesama citirao je fra Bonaventurinu knjigu „Svijeta razveselitelj“ čime je na neki način i fra Bonaventurina ozarenost Božićem i hrvatskom božićnom tradicijom izrečena u tekstu povezana sa izražajnim i umjetnički dorađenim muziciranjem zbora Collegium Pro Musica Sacra.

Na kraju koncerta zbor je zajedno s vjernicima u zajedništvu otpjevao pjesmu U to vrijeme godišta čime je na najljepši mogući način, pjesmom, duhovnim zajedništvom i prisjećanjem na pokojnog fra Bonaventuru Dudu završilo božićno vrijeme u crkvi sv. Franje u Zagrebu.

(IKA) 

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti