10. Prosinac 2013.
Radosni-susreti

Izložba "Čudo Božje krhkosti" s. Samuele Premužić u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta otvorena je u ponedjeljak 9. prosinca u predvorju NPI. Istodobno je predstavljena i istoimena knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti s reprodukcijama radova s. Samuele koje prate meditativni tekstovi Stjepana Licea.

 

Direktor Kršćanske sadašnjosti mr. Stjepan Brebrić je pojasnio kako je ta izdavačka kuća prepoznatljiva po svojem izdavačkom profilu koji obuhvaća liturgijska i katehetska izdanja, te izdanja službenih dokumenata Crkve, no u to se itekako blisko i izravno uklapa i ova knjiga. To je potkrijepio činjenicom značajki teološkog govora. Naime, on je izvedeni govor, ne može ga netko sam dokučiti, mora se oslanjati na Božju objavu, na Sveto pismo, na vjeru, jer vjera je prvi odgovor na objavu. To itekako dolazi do izražaja u oba umjetnička izražaja koje ova knjiga donosi i u fotografijama, umjetničkim reprodukcijama skulpture s. Samuele i u nadahnutom tekstu Stjepana Licea, rekao je Brebrić, te se osvrnuo i na sam naslov knjige, odnosno izložbe. Ukazao je, kako taj naslov ne govori samo o materijalu koji koristi s. Samuela, nego se može shvatiti i u genitivnom značenju, koliko bismo mogli razmišljati i o krhkosti Boga kao nekoj stvarnosti koja otkriva puninu smisla.

Viši kustos Etnografskog muzeja Josip Barlek govoreći o likovnom opusu s. Samuele, posebno se zaustavio na božićnim motivima. Podsjetio je, kako se ona pridružila kako je on nazvao "božičarima" u Etnografskom muzeju 1995. i unijela nešto novo u predstavljanje Božića. To "novo", a "krhko" prepoznato je i na mnogobrojnim izložbama na kojima je sudjelovala. Barlek je posebno istaknuo sudjelovanje na izložbi "100 presepi" u Rimu na kojoj je s. Samuela četiri puta predstavila svoje jaslice, te jaslice koje su 2002. godine bile u dvorani Pavla VI. Djela s. Samuele pjevaju o ljubavi Božjoj, pjevaju o tome kako smo svi mi krhki, ali u krhkom, malom materijalu možemo stvoriti čuda, rekao je Barlek.

S. Samuela je u ovome što radi našla jedan od svojih načina služenja, svoj blagoslov i svoju radost, i po tome mi mnogi doživljavamo taj blagoslov u susretu sa njezinim uprizorenjima evanđeoskih događaja, rekao je Stjepan Lice. Vjerujem da osobito u vrijeme došašća i korizme možemo biti osjetljiviji za puno značenje riječi "I postade čovjekom". To "I postade čovjekom" je ta krhkost, prah na koji se Bog odlučio, koje se nije plašio, jer se "ljubav ne plaši, ne traži svoje". On je svoju svjetlost zaodjenuo prahom, a s druge strane on je nas pozvao da krhkost naših bića i odnosa nastojimo preobraziti po njegovoj mjeri u svjetlo, naglasio je Lice, te rekao kako je tekst samo jedan od načina iščitavanja ovih scena, a svaki gledatelj i čitatelj ove knjige moći će knjigu iščitati na svoj način.

Nazočnima se zahvalila i s. Samuela, rekavši: "Skupljajući materijale tijekom godine radujem se, jer znam da ću obradovati mnoge i umnožiti ljubav koja se dariva. Sve ovo što radim, dar je Božji, darovan mi je za druge, budimo i mi dar jedni drugima". Posebno se zahvalila svojoj redovničkoj zajednici Družbi sestara Naše Gospe.

 

Otvarajući izložbu ravnatelj NPI dr. Tomislav Markić zahvalio je s. Samueli što na ovaj način evangelizira našu hrvatsku, i širu europsku javnost. „U jednoj prošnji Večernje molimo 'Gospodine, ti daješ umjetnicima da izražavaju zraku tvoje ljepote, daj da njihova djela donesu svijetu nadu i radost.' To molimo i večeras za vas i s vama dragi umjetnici oblikovanja predmeta i riječi. Božja svemoć prikazuje se u otajstvu došašća i Božića upravo u obliku krhkosti. To nas uči drugačijem gledanju na svijet. Drugačijem poretku riječi od onoga koji nam se nameće izvana, uči nas to malenosti i skromnosti, poniznosti i milosrđu, ugledati se u betlehemsko dijete čiji dolazak iščekujemo", rekao je dr. Markić.

 

Otvorenju izložbe i predstavljanju knjige nazočile su i mnogobrojne redovnice, posebice Družbe sestara Naše Gospe predvođene vrhovnom glavaricom s. Martinom Koprivnjak, kao i provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.

S. Samuela Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe je umjetnica koja je svoj likovni svijet izgradila u svojevrsnoj sintezi klasičnih likovnih iskustava i originalnih izražajnih sredstava. Gradivni materijal njezinih skulptura je komušina, listovi skinuti s klipova kukuruza.

Izložba "Čudo Božje krhkosti" u likovnom postavu s. Samuele Premužić i prof. Maje Juras predstavlja dvadeset prikaza iz Isusova života. Izložba će biti otvorena do 12. siječnja 2014. godine, a moći će se razgledati radnim danom od 10 do 16 sati, osim od 21. – 23. prosinca, 25. – 30. prosinca i 1. – 6. siječnja kada će se moći razgledati od 15 do 20.30 sati. Ulaz je besplatan. IKA

Galerija slika: (kliknite na sliku za uvećanje)

  Povratak na sve Vijesti