25. Listopad 2015.
Dani crkvene glazbe u Zagrebu

Dani crkvene glazbe okupili su 22 i 23. listopada u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sedamdesetak sudionika iz cijele zemlje.

Dani su održani pod pokroviteljstvom Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" i Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika. Nakon zajedničke molitve na početku programa prvoga dana pozdravnu riječ sudionicima uputili su zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, prof. dr. Tonči Matulić, dekan KBF-a, i doc. art. Mirta Kudrna, predstojnica ICG-a.

Predavanje "Adventska teologija nade: primjeri iz O-antifona" održao je mr. Milan Dančuo, a izv. prof. dr. s. Katarina Koprek održala je predavanje "Gregorijanski napjevi u vremenu došašća".

Jutarnji dio programa završen je radionicom "Himni i pjevanja recitativa u vremenu došašća" koju su predvodili doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, Danijela Župančić, prof. i Marko Magdalenić, prof.

Poslijepodnevni do programa predvodila je izv. prof. Jasenka Ostojić, pročelnica III. odsjeka za dirigiranje, udaraljke i harfu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. U prvom dijelu održala je predavanje "Rad s amaterskim zborovima". Uslijedila je radionica tijekom koje se praktično osvrnula na značajnije zahtjeve rada sa zborovima kao što su: ton, intonacija i posebnosti pripreme za dirigiranje odabranih skladbi.

Program prvoga dana zaključen je sudjelovanjem sudionika na euharistijskom slavlju Veni Sancte Spiritus za početak akademske godine u zagrebačkoj katedrali na kojoj je liturgijsko pjevanje animirao zbor studenata i profesora ICG-a.

Program drugoga dana započeo je zajedničkom molitvom nakon koje je predavanje i radionicu održao prof. mr. art. vlč. Miroslav Martinjak. Izložio je temu "Mo Anđelko Milanović i poslijekoncilska liturgijska glazba (prigodom 25. obljetnice smrti)" stavivši naglasak na ono čime se mo Milanović bavio, na ono što ga je zanimalo i ono što su drugi o njemu govorili.

Nakon predavanja uslijedila je radionica "Dirigiranje gregorijanskog pjevanja".

Dani crkvene glazbe završeni su koncertom profesora i studenata Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

IKA

  Povratak na sve Vijesti